Naar inhoud springen

Long terminal repeat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Leesraam van het hiv-genoom met een LTR aan beide zijden

Een long terminal repeat of LTR (lang eindstandige herhaling) is een 200-600 bp lang DNA repeat, die het gen aan beide zijden flankeert en ervoor zorgt dat het gen weer in het genoom wordt opgenomen (springend gen).[1] Bij retrovirussen zit aan de beide einden van het genoom een LTR, die de latere integratie naar het provirus bewerken. Een provirus is virus-DNA dat in het genoom van de gastheer is opgenomen.

LTR's bevatten alle signaalsequenties die voor de sturing van de genexpressie nodig zijn van 5' naar 3'.
Een LTR bestaat uit de volgende drie gebieden:

LTR's kunnen de transcriptie initiëren, versterken en sturen. Ze bieden bindingsplaatsen voor de transcriptiefactoren, die voor de specificiteit van het weefsel verantwoordelijke zijn. Ze kunnen echter ook de transcriptie beëindigen.

  • (de) Susanne Modrow, Dietrich Falke, Uwe Truyen: Molekulare Virologie. Eine Einführung für Biologen und Mediziner. 2. Auflage. Spektrum-Lehrbuch, Heidelberg 2002, ISBN 3-8274-1086-X. (mit Literaturangaben, englische Übersetzung 2006).
  • (en) David M. Knipe, Peter M. Howley et al. (eds.): Fields’ Virology. (2 delen; Standaardwerk voor de virologie) 5. Druk, Lippincott Williams & Wilkins, Philadelphia 2007, ISBN 978-0-7817-6060-7.