Longwood House

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Longwood House

Longwood House was het verblijf van Napoleon Bonaparte tijdens zijn verbanning op Sint-Helena. Napoleon verbleef in Longwood House van 10 december 1815 tot zijn dood op 5 mei 1821.

Napoleon bestempelde Sint-Helena als onprettig om te leven, het klimaat was vanwege de ligging zeer wisselend. Er is zelfs een microklimaat, volgens aantekeningen gemaakt door zijn biograaf kon het laaggelegen in de haven windstil en vrij warm zijn en op hetzelfde moment op hogergelegen delen hard waaien en guur aanvoelen. Napoleon sleet hier zijn laatste jaren en probeerde zoveel mogelijk aantekeningen van veldslagen en verslagen van zijn bewind te dicteren. Verder legde hij met succes een groentetuin aan en maakte hij wandelingen.

Het huis, een voormalige zomerresidentie van de gouverneur van het eiland, ligt op ongeveer 6 km van Jamestown, de hoofdstad van Sint-Helena. Tegenwoordig is het huis eigendom van de Franse regering en dient het als museum.

Napoleon kwam de laatste jaren flink aan in gewicht en liet vanwege aanhoudende klachten aan zijn gestel een wip installeren. Aanvankelijk werd Napoleon begraven nabij enkele bomen op het eiland, later zijn zijn overblijfselen naar Frankrijk gebracht waar deze in de tombe van het Dôme des Invalides liggen.

Publicaties[bewerken | brontekst bewerken]

  • Napoleon's Britons and the St. Helena decision, Paul F. Brunyee