Looper

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Looper
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Tagline Hunted by your future. Haunted by your past.
Regie Rian Johnson
Producent Ram Bergman
James D. Stern
Scenario Rian Johnson
Hoofdrollen Joseph Gordon-Levitt
Emily Blunt
Bruce Willis
Paul Dano
Noah Segan
Muziek Nathan Johnson
Montage Bob Ducsay
Cinematografie Steve Yedlin
Première Vlag van Canada 6 september 2012
(wereldpremière)
Vlag van Verenigde Staten 28 september 2012
Vlag van België 31 oktober 2012
Vlag van Nederland 29 november 2012
Genre Sciencefiction
Thriller
Speelduur 119 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Vlag van China China
Budget $ 30.000.000 (geschat)
Opbrengst $ 166.521.158 (wereldwijd)[1]
Gewonnen prijzen 8
Overige nominaties 17
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Looper is een Amerikaanse sciencefictionfilm uit 2012 geschreven en geregisseerd door Rian Johnson. De hoofdrollen worden gespeeld door Bruce Willis, Joseph Gordon-Levitt en Emily Blunt.

Looper was de openingsfilm op het Toronto International Film Festival in 2012.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

In 2044 is tijdreizen uitgevonden, maar is onmiddellijk verboden. Bovendien heeft trackingtechnologie het bijna onmogelijk gemaakt om vermoorde personen te verbergen. Criminele bazen verwijderen hun slachtoffers door ze terug naar het verleden sturen waar ze doodgeschoten worden door "loopers", ingehuurde moordenaars die betaald worden met zilver. Wanneer het contract van een looper wordt beëindigd, wordt de toekomstige zelf van de looper in kwestie terug naar het verleden gestuurd om doodgeschoten te worden, dit wordt "het sluiten van de lus" genoemd, waarbij ze met goud in plaats van zilver betaald krijgen en met pensioen gaan voor 30 jaar alvorens terug in de tijd te worden verzonden om gedood te worden en de hedendaagse looper te betalen.

In 2044 is Joe Simmons een looper voor een misdaadorganisatie in Kansas. Zijn baas, Abe, is vanuit de toekomst gekomen voor het begeleiden van de loopers en tevens is hij de eigenaar van de club die Joe bezoekt, en waar hij tijd besteedt met Suzie, een showgirl. Abe bepaalt ook zijn eigen groep van veiligheidsinstanties, de "Gat-mannen", met inbegrip van de onzekere Kid Blue, die zich wanhopig probeert te bewijzen bij Abe.

Op een nacht bezoekt Joes vriend Seth Richards hem in paniek. Hij vertelt hem dat hij niet in staat was om de lus te sluiten toen zijn toekomstige versie naar hem werd gestuurd. Voordat zijn toekomstige versie ontsnapte, heeft hij het over een zekere "Rainmaker": een meesterbrein dat de georganiseerde misdaad heeft overgenomen en om een onbekende reden alle loopers terugstuurt om ze te laten vermoorden. Eerst doet Joe een poging Seth te beschermen, maar uiteindelijk verraadt hij hem bij Abe in plaats van de helft van zijn zilver terug te geven.

De maffia pakt Seth op en begint hem te verwonden. Daardoor krijgt de oudere versie van Seth ook te verwondingen. Hierdoor dwingen ze hem naar hen te komen om hem vervolgens alsnog te doden.

Als Joe later een nieuw doel krijgt blijkt dit zijn toekomstige versie te zijn. Zijn toekomstige versie weet echter te ontsnappen doordat de hedendaagse Joe te lang aarzelt. Later in een eetgelegenheid vertelt de oude Joe dat de Rainmaker hem heeft teruggestuurd om gedood te worden, en dat zijn vrouw werd gedood tijdens zijn arrestatie. De oude Joe overmeesterde uiteindelijk zijn ontvoerders en stuurde zichzelf terug in de tijd om de Rainmaker als kind te doden. De hedendaagse Joe probeert de oude Joe te doden om zo aan zijn verkoopcontract te kunnen voldoen, maar beiden worden gedwongen te vluchten als ze worden aangevallen door de mannen van het Gat. Tijdens de slag scheurt er een stuk van de kaart die de oude Jou bij zich had. Op het stukje kaart staat er een locatie gemarkeerd en een tekenreeks van cijfers.

Joe volgt de kaart en komt uit bij een boerderij waar Sara Rollins met haar zoon Cid woont. Als Joe Sara het papier toont, herkent Sara de cijfers als de verjaardag van Cid en het serienummer van het ziekenhuis waar hij geboren werd. Het blijkt dat die dag drie kinderen in dat ziekenhuis werden geboren waarvan Cid er een van is. De oude Joe is van plan alle drie de kinderen te doden om zo te voorkomen dat een van de drie tot de Rainmaker zal opgroeien. Als de twee een hechtere band krijgen, leert Joe dat Sara telekinetische krachten heeft, en dat Cid voor het grootste gedeelte door Sara's zus is opgevoed, met als gevolg dat hij niet gelooft dat Sara zijn echte moeder is.

Op een dag worden ze bezocht door Gat-man Jesse Goldhar die aan Sara vraagt wat zij weet over Joe en ze liegt dat ze hem niet kent.

Als Cid van de trap valt verliest hij zijn controle over zijn telekinetische krachten, waardoor hij niet alleen Jesse ombrengt maar ook het hele huis opblaast. Sara weet Joe nog net op tijd te redden en vertelt dat haar zus ook werd vermoord doordat Cid zijn controle over de telekinetische krachten verloren had. Nu Joe weet dat Cid uiteindelijk zal uitgroeien tot de Rainmaker, weet de toekomstige versie van Joe dat ook en weet hij dus welk kind hij moet hebben. Echter wordt de oude Joe gevangengenomen.

Joe zegt dat Sara en Cid moeten vluchten, omdat hij vermoedt dat zijn werkgevers of de oude versie van Joe naar de boerderij zal komen. Ondertussen ontsnapt de oude Joe en hij doodt Abe en alle mensen van het Gat met uitzondering van Kid Blue.

De Oude Joe gaat naar de boerderij waar hij onderweg wordt opgewacht door de hedendaagse versie van Joe. Hij probeert hem ervan te overtuigen dat hij dit moet doen om te zorgen dat zijn vrouw niet wordt vermoord. Niet veel later valt Kid Blue aan maar wordt gedood door de hedendaagse Joe. Oude Joe is er echter vandoor gegaan om een poging te doen Cid te doden. Echter verliest Cid de controle over zijn krachten maar wordt gerustgesteld door Sara waarbij hij beseft dat zij wel degelijk zijn moeder is. Oude Joe doet vervolgens opnieuw een poging om Cid te vermoorden, maar Sara staat tussen hen zodat hij kan ontsnappen. De hedendaagse Joe realiseert zich dat wanneer oude Joe Sara doodt, hij er juist voor zorgt dat Cid in de toekomst tot de Rainmaker zal uitgroeien. Met oude Joe buiten het bereik schiet Joe zichzelf dood, zodat oude versie van zichzelf nooit terug zal reizen om een poging te doen Cid te doden, waardoor zijn moeder blijft leven en hij niet tot de Rainmaker zal uitgroeien.

Cast[bewerken]

Referenties[bewerken]

  1. Looper (2012). Box Office Mojo Geraadpleegd op 2 maart 2013

Externe links[bewerken]