Louis Keunen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Aloysius Joannes Joseph (Louis) Keunen (Hamont, 25 november 1869 - 19 november 1947) was burgemeester van de Vlaamse gemeente Hamont (thans Hamont-Achel).

Familie[bewerken | brontekst bewerken]

Hij werd geboren in Hamont in Limburg als zoon van lederfabrikant Johannes Lambertus Keunen en diens echtgenote Maria Anna Claes. Zijn vader was van Nederlandse origine; zijn voorgeslacht kwam uit Bergeijk in de Noord-Brabantse Kempen. Louis Keunen was getrouwd met Maria Elisabeth Claes (1870-1930) en had acht kinderen, onder wie de jurist Donatus Lambertus Joseph Keunen, de publicist Joseph Gerard Jacob Maria Keunen en de oprichter van de N.V. Interradio te Hasselt, Aloysius Maria Joseph Jacob Keunen.

Louis Keunen overleed op 77-jarige leeftijd in Hamont.

Burgemeester[bewerken | brontekst bewerken]

Louis Keunen werd in 1912 benoemd tot burgemeester van Hamont. Die functie bekleedde hij tot na de Tweede Wereldoorlog. Gedurende de Eerste Wereldoorlog werd hij in 1917 door een Duitse militaire rechtbank ter dood veroordeeld vanwege het smokkelen van Engelse piloten naar het vrije Nederland. Op voorspraak van de Nederlandse Koningin Wilhelmina werd die straf na een schijnexecutie omgezet in levenslange dwangarbeid in een berucht Duits concentratiekamp. Na de Eerste Wereldoorlog kwam hij sterk verouderd weer vrij.

In Hamont werd hij herbenoemd en was tevens lid van de Provincieraad van Limburg. In de Tweede Wereldoorlog werd hij voor de tweede keer door de Duitsers afgezet als burgemeester om direct na de oorlog weer te worden benoemd. In 1946 trad hij af om gezondheidsredenen en werd geridderd in de Leopoldsorde. De Keunenlaan in Hamont is naar hem vernoemd.