Louise-Marie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Icoontje doorverwijspagina Zie Louise-Marie (doorverwijspagina) voor andere betekenissen van Louise-Marie.
Louise-Marie
Plaats in België Vlag van België
Louise-Marie
Louise-Marie
Situering
Provincie Vlag Oost-Vlaanderen Oost-Vlaanderen
Gemeente Maarkedal
Coördinaten 50° 46′ NB, 3° 39′ OL
Detailkaart
Louise-Marie
Louise-Marie
Locatie in Oost-Vlaanderen
Portaal  Portaalicoon   België

Louise-Marie is een klein dorpje in het zuiden van de Belgische provincie Oost-Vlaanderen. Het was nooit een zelfstandige gemeente, maar een gehucht in een andere gemeente. Louise-Marie ligt voor het grootste deel in het uiterste zuiden van het grondgebied van Etikhove, een deelgemeente van Maarkedal, op de grens met de andere deelgemeenten, Nukerke en Schorisse, en met de stad Ronse. Het gehucht werd vernoemd naar de eerste koningin der Belgen, die als Louise-Marie bekendstond.

De parochie en het kerkje zijn genoemd naar Onze-Lieve-Vrouw van La Salette. Vanuit Louise-Marie heeft men toegang tot het Muziekbos.

In 2006 raakte bekend dat een groeve in Louise-Marie als stortplaats voor asbest gebruikt zou worden. De "VZW Louise-Marie tegen asbest", Stad Ronse, Gemeente Maarkedal, Milieufront Omer Wattez en enkele geneesheren/specialisten tekenden beroep aan tegen de toegekende vergunning. Hun actie kan rekenen op meer dan 5000 sympathisanten die de petitie tegen de komst van het asbeststort tekenden.

Op 15 januari 2008 besliste de milieuminister om de vergunning die de Deputatie van de Provincie Oost-Vlaanderen verleende, in te trekken. Zij hanteert hiervoor volgende argumenten:

  1. er is voldoende stortcapaciteit voor asbesthoudend afval, zeker in Oost-Vlaanderen waar reeds verschillende storten zijn.
  2. er is nog onderzoek naar andere technieken om asbesthoudend afval te verwerken.
  3. de locatie heeft een hoge toeristische en natuurwaarde zodat het niet aangewezen is om op deze locatie stortgelegenheid te voorzien voor asbesthoudend afval.

OB&D NV, de aanvrager van de vergunning, heeft op 17 maart 2008 een verzoekschrift tot vernietiging van het ministerieel besluit aangevraagd bij de Raad van State. De "Vzw Louise-Marie tegen asbest", de Stad Ronse en de "VZW Milieufront Omer Wattez" bekwamen intussen een gunstige beslissing van de Raad van State om als betrokken partij tussen te komen in de verdere procedure. Deze procedure is nog steeds lopend voor de Raad van State.

In oktober 2009 werd een nieuwe vergunningsaanvraag door OB&D NV ingediend met het oog op verlenging van de duur maar bovenop ook een categorieverhoging voor het stort. Dit zou toelaten dat er op het stort ook niet-reinigbare sedimenten kunnen gestort worden. Het openbaar onderzoek liep van 30 oktober tot 29 november 2009 en op 9 december gaf de Stad Ronse een negatief advies naar de Bestendige Deputatie van de provincie Oost-Vlaanderen. Deze instantie dient te beslissen over deze vergunningsaanvraag tegen 24 januari 2010.