Ludmilla van Polen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ludmilla van Polen
1153-1223
Ludmilla van Polen
Hertogin-gemalin van (Opper-)Lotharingen
Periode 1205-1206
Voorganger Ida van Mâcon
Opvolger Agnes van Bar
Vader Mieszko III
Moeder Elisabeth van Hongarije

Wierchoslawa Ludmilla van Polen (circa 1153 - circa 1223) was een Poolse prinses uit het huis Piasten. Via haar huwelijk was ze van 1205 tot 1206 hertogin-gemalin van Opper-Lotharingen.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Ze was de tweede dochter en vierde kind van Mieszko III, hertog van Groot-Polen en van 1173 tot 1177 groothertog van Polen, en diens eerste gemalin Elisabeth van Hongarije.

Rond 1167 huwde ze met Ferry I, graaf van Bitche en tweede zoon van hertog Mattheus I van Lotharingen. Het huwelijk werd geregeld door de oom van Frederik langs moederskant, keizer Frederik I Barbarossa van het Heilig Roomse Rijk, tijdens diens bezoek in Polen. Ludmilla en Ferry kregen volgende kinderen:

In Lotharingen was Ludmilla diegene die voor de contacten tussen de Poolse en de Franse adel zorgde. Na jarenlange conflicten tussen haar echtgenoot Ferry en diens broer, hertog Simon II van Lotharingen, trad Simon II in 1205 af en trok hij zich terug in een klooster. Daarop werd Ferry I hertog van Lotharingen en Ludmilla diens hertogin-gemalin. De regeerperiode van haar man duurde echter niet lang, omdat Ferry I in 1206 stierf. Daarna keerde Ludmilla terug naar Polen, waar ze rond het jaar 1223 overleed.