Lugalzagezi van Umma

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De domeinen van Lugalzagesi (rood), ca. 2350 v.Chr.

Lugalzagesi of Lugalzaggisi was 2346-2321 v.Chr. ensi van Umma. Hij wist een flink deel van het verdeelde en door burgeroorlog verscheurde Sumer te veroveren en kon zich zo 24 jaar koning van Sumer, "Koning van de vier windstreken", noemen. Een rijk dat zich uitstrekte van de Perzische golf tot aan de Middellandse Zee.

Hij veroverde eerst Girsu en nam wraak voor de twee eeuwen vernedering die Umma van Girsu verduurd had door de stad te verwoesten. Hij stak de Anatsura, de plaatselijke tempel, in brand en vergoot bloed in het heiligdom E-engur van de godin Nanshe. Ook Lagash moest het ontgelden. Koning Uruinimgina werd gedood en de tempel van Ningirsu geplunderd. Ook Uruk viel en zelfs in Nippur is een inscriptie gevonden waarin Lugalzagesi pocht op zijn heerschappij over heel Sumer. Hij zou echter voorlopig de laatste Sumerische vorst zijn die dit kon doen.

De bekerdrager van de koning van Kish, Ur-zababa, een Akkadische jongen van onbekende afkomst, wist de macht over te nemen omstreeks 2375 v.C. en ontpopte zich als een groot veroveraar. Hij zou als Sargon van Akkad Sumer en Akkad onder Semitisch bewind verenigen.