Luis Somoza Debayle

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Luis Somoza Debayle
President van Nicaragua
Ambtstermijn 29 september 1956 – 1 mei 1963
Voorganger Anastasio Somoza García
Opvolger René Schick
Geboren 18 november 1922
Geboorteplaats Léon
Overleden 13 april 1967
Overlijdensplaats Managua
Politieke partij Nationalistisch Liberale Partij
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Luis Anastasio Somoza Debayle (Léon, 18 november 1922Managua, 13 april 1967) was een Nicaraguaans politicus afkomstig uit de destijds machtige familie Somoza. Hij was van 29 september 1956 tot 1 mei 1963 president van Nicaragua. Zijn presidentschap had veel weg van een dictatuur.

Biografie[bewerken]

Luis Somoza Debayle werd geboren in Léon als oudste zoon van Anastasio Somoza García. Hij volgde onderwijs aan de Louisiana State University.

Na de moord op zijn vader, volgde Somoza Debayle hem op als president. Zijn bewind was milder dan dat van zijn vader, maar burgerrechten bleven beperkt en corruptie was ook onder zijn bewind aan de orde van de dag. Hij gaf zijn jongere broer, Anastasio Somoza Debayle, leiding over de Nationale Garde. Onder Somoza Debayle werd Nicaragua een belangrijke speler in de oprichting van de Central American Common Market (de voorloper van het Centraal-Amerikaans Integratiesysteem). Tijdens de Invasie in de Varkensbaai stond hij toe dat Cubaanse rebellen getraind door de CIA vertrokken vanaf Puerto Cabezas.

In 1963 stelde Somoza Debayle zich niet herverkiesbaar, maar zag er wel op toe dat de nieuwe president loyaal zou zijn aan de familie Somoza. Zodoende bleef Somoza Debayle achter de schermen toch de ware heerser over het land.

Somoza Debayle stierf in 1967 op 45-jarige leeftijd aan een zware hartaanval. Hij ligt begraven op het Cementerio Occidental samen met zijn vader.