Lupus van Troyes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Lupus die een draak (Atilla) vertrapt

De heilige Lupus van Troyes (Toul, 383 - Troyes, 29 juli 478) was een Frans bisschop.

Lupus was een schoonbroer van Hilarius van Arles; hij was gehuwd met een van Hilarius' zusters, Pimeniola. Lupus werkte als rechtskundige, maar na zes jaar huwelijk gingen Lupus en zijn echtgenote uit mekaar met wederzijdse toestemming. Lupus zei alle weelde vaarwel en trad in in de abdij van Lérins, die geleid werd door Honoratus van Arles.

Rond 426 werd Lupus aangesteld tot bisschop van Troyes, maar was oorspronkelijk terughoudend om deze aanstelling op te nemen.

Lupus zou dezelfde persoon zijn als degene die Germanus van Auxerre vergezelde op zijn eerste bezoek aan Groot-Brittannië. Hij wordt ook genoemd als de broer van Vincentius van Lérins.

Volgens de legende zou Lupus de stad Troyes in 451 gespaard hebben van de hunnen onder Attila, toen hij Attila in vol bisschoppelijk ornaat tegemoet trad. Toen Attila vervolgens de slag op de Catalaunische velden verloor, vroeg hij aan Lupus om hem te vergezellen, omdat hij dacht dat Lupus' aanwezigheid zijn leger van de vernietiging zou behoeden. Daarop kreeg Lupus het verwijt te heulen met de hunnen en diende hij Troyes te verlaten. Hij werd toen kluizenaar in de bergen.

Zijn feestdag is op 29 juli.