Mămăligă

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Mămăligă

Mămăligă (Roemeense uitspraak: [məməliɡə]) is een pap gemaakt van geel maismeel, dat traditioneel gegeten wordt in Roemenië en Moldavië. Het is vergelijkbaar met de Italiaanse polenta.

Geschiedenis[bewerken]

Oorspronkelijk is Mămăligă een plattelandsgerecht. Het vervangt brood of is te eten als hoofdvoedsel in arme plattelandsgebieden. Het ontpopte zich in de laatste decennia als een luxe gerecht in de beste restaurants. Het gerecht ontwikkelde zich in de zeventiende en de achttiende eeuw, nadat mais een belangrijke voedselbron werd na een hongersnood.[1]

Trivia[bewerken]

Bram Stoker laat zijn hoofdpersonage in Dracula dit als ontbijt eten. Hij omschrijft het als maispap met paprika erbij: 'Voor ontbijt kreeg ik weer paprika, en een soort maïspap, die ze 'mamiliga' noemen, en een eigergerecht met gehakt gevuld, dat daar 'impletata' heet. (Noot: hier ook het recept van zien te krijgen. Ik moest haastig ontbijten, want de trein vertrok even voor acht uur (...)."

Literatuur[bewerken]

  • BRAM STOKER. Dracula. 1897.
  • FERNAND BRAUDEL. De Middellandse Zee. Het landschap en de mens, p. 351. 1949.

Voetnoten[bewerken]

  1. De streek had doorgaans graan in overvloed tot de hongersnood van 1575. De honger en de uitputting van mens en dier was zo erg, dat vogels zich met de hand lieten vangen, schrijft Fernand Braudel.