M-Ticket

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
M-Ticket als SMS bericht op mobiele telefoon

Het M-Ticket was een proef bij NoordNed Personenvervoer BV met een GSM waarbij men in een SMS-bericht bevestiging ontvangt voor een treinkaartje en of een buskaartje.

De proef liep tussen september 2002 en 1 januari 2005 op de trajecten Stavoren - Leeuwarden, Harlingen - Leeuwarden en Leeuwarden - Groningen en een buskaartje op de buslijn Dokkum - Veenwouden. Het maakte geen deel uit van het nationaal tariefsysteem.

De deelnemers aan de proef surfen naar www.noordned.com/mticket en loggen op hun persoonlijke pagina in. Daar kunnen ze vervolgens een reis boeken of een overzicht van hun gedane boekingen bekijken. Zodra zij een nieuwe reis hebben geboekt, ontvangen de toekomstige reizigers op de dag van de reis het M-ticket op hun mobiele telefoon. De deelnemers bellen een 0800-nummer van de vervoersmaatschappij en spreken op aanwijzing van het systeem in waar ze naartoe willen. Als de reiswens niet helemaal is ingesproken of begrepen, vraagt het systeem zelf stap voor stap naar alle informatie die het nodig heeft. De deelnemer bevestigt zijn bestelling door zijn M-code pincode in te toetsen. Op de dag van de reis ontvangt hij of zij het M-ticket via SMS op de mobiele telefoon.

De transacties zijn op dezelfde manier beveiligd als gewone bankmachtigingen. Het mobiele kaartje heeft de vorm van een gewoon SMS-bericht waarin informatie over de rit en een speciale ticketcode zijn weergegeven.[1] Als iemand zijn M-ticket laat zien controleert de conducteur of de ticketcode in zijn overzicht staat en boekt het daarna af. Op die manier kan het M-ticket niet meerdere keren worden gebruikt.

Het berekende tarief was lager dan het tarief van het gedrukte NS kaartje en het tarief van de strippenkaart.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]