MUVE

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

MUVE staat voor Multi-User Virtual Environments ook wel Virtuele Werelden genoemd. Het wordt meestal gebruikt om Massively Multiplayer Online (Role Playing) Games (MMO, MMOG of MMORPG) te duiden die zich niet richten op het spelen zelf maar andere doelstellingen nastreven. In vergelijking met MMORPG is er meer sprake van een sociale virtuele omgeving. De spelers gaan naast converseren met elkaar voornamelijk creëren. Spelers zijn dus vrijer in het maken van spelelementen en alles in het spel wordt dus gemaakt door de spelers zelf. Ook in sociale onlinegemeenschappen kunnen de deelnemers zelf spelelementen creëren en dus zelf spelregels toevoegen.[1]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De term werd voor het eerst gebruikt bij een beschrijving van het spel Habitat[2](1987) dat samen met Club Caribe (1988) als de eerste grafische MUVE's kunnen worden beschouwd. De MUD (eerst Multi-User Dungeon, later Multi-User Dimension of Multi-User Domain) die voornamelijk tekstueel communiceerde, zou kunnen worden gezien als een voorloper net als zijn objectgeoriënteerde variant de MOO.

Tegenwoordig mag van een MUVE 3D graphics worden verwacht, dat het benaderbaar is via het internet en dat vele gebruikers simultaan mee kunnen doen. Er is een toenemende aandacht vanuit het onderwijs voor de MUVE als effectief leermiddel[3].

Toepassing[bewerken | brontekst bewerken]

Een MUVE kan in bedrijf worden genomen als de volgende onderdelen zijn ingericht:

  1. Een server(park) waarop de applicatie wordt gedraaid
  2. Een interface die toestaat om een account aan te maken, toegang verleent en met de gebruiker informatie uitwisselt (bijvoorbeeld via het web)
  3. De applicatie die de virtuele omgeving creëert
  4. Een gegevensbank die de specifieke elementen uit de virtuele wereld en de gebruikersgegevens vastlegt

Voor de professionele fabricage van een MUVE zijn (systeem en applicatie)programmeurs, technici en ontwerpers nodig. Bij de huidige grafische varianten worden ook vormgevers ingezet. Voor de amateur, zonder specialistische kennis, zijn er allerlei hulpmiddelen[4] om zelf een virtuele wereld te creëren.

Voorbeelden[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

  1. VAN KOKSWIJK J., Sociale controle in onlinegemeenschappen: voordelen van zelfregulering op internet. In: De orde van de dag, 2010, afl. 49.
  2. Morningstar, C. en Farmer, F. R., The Lessons of Lucasfilm's Habitat. MIT Press, Cambridge, Mass. (1990).
  3. Dieterle, E. en Clarke, J., Multi-User Virtual Environments for Teaching and Learning. Idea Group Publishing, Encyclopedia of Multimedia Technology and Networking (2005). ISBN 1591405610.
  4. Autodesk's Maya, Virtual Home Space Builder, Internet3D Space Builder, Silicon Graphics Cosmo VRML en Truespace
Wikibooks heeft meer over dit onderwerp: MUVE.