Maarten Altena

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Maarten van Regteren Altena)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Maarten Altena
Maarten Altena.jpg
Algemene informatie
Land Vlag van Nederland Nederland
(en) IMDb-profiel
(en) Allmusic-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Maarten van Regteren Altena (22 januari 1943) is een Nederlands componist en contrabassist.

Opleiding[bewerken]

Altena studeerde contrabas aan het Amsterdams Conservatorium en studeerde af in 1968. Later, vanaf 1980, volgde hij een privéstudie bij Robert Heppener.

Activiteiten[bewerken]

Na zijn afstuderen in 1968 speelde hij in allerlei ensembles. Hij speelde onder andere in groepen rond Willem Breuker en Theo Loevendie, het Instant Composer's Pool orkest, het Nederlands Ballet Orkest, Orkest de Volharding, Company (Derek Bailey) en Vario (Gunther Christmann).

Halverwege de jaren zeventig begon hij met het geven van soloconcerten met eigen werk, deels gecomponeerd, deels geïmproviseerd. Hij maakte onder andere een serie kleinschalige muziektheatervoorstellingen met clown/mimespeler Teo Joling.

Altena werkte samen met Michel Waisvisz in de serie "Avonden over Jazz" en de Claxon Geluid Festivals. Samen met Huib Emmer en Michel Waisvisz richtte Altena de Rumori-concerserie op.

In 1978 richtte hij zijn eigen ensemble op, het Maarten Altena Kwartet dat hij in 1980 uitbreidde tot het Maarten Altena Ensemble (MAE). Sindsdien begon het componeren op de voorgrond te staan. In 1997 stopte hij met spelen in zijn eigen ensemble en werd hij uitsluitend artistiek leider (hij noemde het zelf "muzikaal choreograaf"). Vanaf het 25-jarig bestaan van het MAE in 2005 verliet hij deze functie om zich meer aan het componeren voor andere formaties te kunnen wijden.

Composities[bewerken]

Vanaf 1980: vele composities voor het Maarten Altena Ensemble Na 1985 ontstonden zijn eerste composities voor andere dan zijn eigen ensembles, onder andere:

Prijzen en onderscheidingen[bewerken]

In 1978 ontving hij samen met Waisvisz de Wessel Ilcken Prijs voor jazz en geïmproviseerde muziek.

Externe link[bewerken]