Maartenscollege

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
MaartensCollege
Maartenscollege
Algemeen
Locatie Haren (Groningen)
Opgericht 1946
Type vmbo-t, havo, atheneum en gymnasium, tto.
Denominatie Interconfessioneel
Bevoegd gezag Stichting Carmelcollege
Personen
Rector Roel Scheepens
Leraren 130 medewerkers
Leerlingen ca.1500
Overig
Afkorting Maartens
Website http://www.maartenscollege.nl/
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Het Maartenscollege is een middelbare school in Haren (Groningen). De school is verbonden aan de Stichting Carmelcollege.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De oudbouw van het Maartenscollege in 2013. Het schoolgebouw, een ontwerp van de architecten Cees Pouderoyen en H.C.Th. Muller, werd op 5 oktober 1960 officieel in gebruik genomen.

De school, oorspronkelijk het Sint-Maartenscollege, is gesticht in 1946 als katholieke school. Het was een Jezuïetenschool waar in de jaren 1959-1969 een in Harendermolen gelegen klein-seminarie aan verbonden was, het Liudgerconvict. Na de fusie in 1992 met de katholieke Sint Martinus school en de Protestants-Christelijke mavo de Schalm werd het een interconfessionele scholengemeenschap voor vmbo-t, havo, atheneum en gymnasium.

De school beschikt ook al lange tijd over een afdeling Tweetalig Onderwijs (TTO) op vwo niveau. Sinds 2020 is dat uitgebreid naar alle niveaus en kan men op het Maartenscollege kiezen voor tweetalig mavo, havo en vwo-onderwijs. Het is ook mogelijk om gymnasium met TTO te combineren; dat heet het TTO+. Sinds het schooljaar 2005-2006 is de internationale afdeling, welke eerst een onderdeel van het Maartenscollege was, zelfstandig geworden en staat nu bekend als International School Groningen. De twee scholen zitten sinds 2020 wel weer bij elkaar in hetzelfde gebouw en delen diverse faciliteiten. Ook wordt er tijdens projecten soms samengewerkt wat past bij het internationale, tweetalige karakter van de school.

Het Maartenscollege beschikt verder al sinds de oprichting over een ruime campus. Het terrein dat zich uitstrekt tussen de Rijksstraatweg, waaraan de kenmerkende herenvilla staat, en de Hemmenlaan, waar de hoofdingang is gevestigd bevat meerdere gebouwen en is omringt met veel groen. Naast de school liggen de Esserhoeve, de voormalige woning van de op het Sint-Maartenscollege werkzame paters, en de kleine kapel, die, tezamen met de Esserhoeve, met het vertrek van de laatste paters is verkocht in de jaren '90. In 1999 werd het gebouw in Haren uitgebreid, waardoor de school nu op een locatie is gevestigd. Daarvoor was er onder meer een nevenvestiging in Groningen. Inmiddels is de campus het internationale scholencentrum van de stad Groningen. Op het terrein zijn de Groningse Scholen Vereniging (de tweetalige en internationale afdeling), de International School Groningen en het Maartenscollege gevestigd die allen nauw met elkaar samenwerken. De statige villa aan de Rijksstraatweg wordt gebruikt om leerlingen een prikkelarme studieruimte te bieden en er worden extra lessen gegeven voor leerlingen die hoogbegaafd zijn.

De school verzorgt meerdere reizen waaronder reizen naar Berlijn, het Verenigd Koninkrijk, Taizé en een skireis. Deze skireis wordt al sinds 1986 georganiseerd en gaat elk jaar naar het Oostenrijkse Neukirchen am Großvenediger. In 2007, het jubileumjaar, is het Maartenscollege in Neukirchen gehuldigd door de burgemeester omdat ze voor de 20e keer in Neukirchen kwamen.

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

Het Maartenscollege is altijd een sportieve school geweest. In het verleden had de school een eigen voetbalclub, VMC, in de jaren 50 gefuseerd tot Amicitia VMC en een hockeyclub HMC die meermalen Noordelijk kampioen is geweest.

Diversen[bewerken | brontekst bewerken]

Bekende (oud-)leerlingen:

Bekende (oud-)docenten:

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]