Maartenscollege

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
MaartensCollege
Maartenscollege
Algemeen
Locatie Haren (Groningen)
Opgericht 1946
Type vmbo-t, havo, atheneum en gymnasium, tto.
Denominatie Interconfessioneel
Bevoegd gezag Stichting Carmelcollege
Personen
Rector Roel Scheepens
Leraren 130 medewerkers
Leerlingen ca.1500
Overig
Afkorting Maartens
Website http://www.maartenscollege.nl/
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Het Maartenscollege is een middelbare school in Haren (Groningen). De school is verbonden aan de Stichting Carmelcollege.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De oudbouw van het Maartenscollege in 2013. Het schoolgebouw, een ontwerp van de architecten Cees Pouderoyen en H.C.Th. Muller, werd op 5 oktober 1960 officieel in gebruik genomen.

De school, oorspronkelijk het Sint-Maartenscollege, is gesticht in 1946 als katholieke school. Het was een Jezuïetenschool waar in de jaren 1959-1969 een in Harendermolen gelegen klein-seminarie aan verbonden was, het Liudgerconvict. Na de fusie in 1992 met de katholieke Sint Martinus school en de Protestants-Christelijke mavo de Schalm werd het een interconfessionele scholengemeenschap voor vmbo-t, havo, atheneum en gymnasium. De school beschikt ook over een afdeling Tweetalig Onderwijs (TTO) op vwo niveau. Het is ook mogelijk om gymnasium met TTO te combineren; dat heet het TTO+. Sinds het schooljaar 2005-2006 is de Internationale afdeling, welke eerst een onderdeel van het Maartenscollege was, zelfstandig geworden en staat nu bekend als International School Groningen.

In 1999 werd het gebouw in Haren uitgebreid, waardoor de school nu op een locatie is gevestigd. Daarvoor was er onder meer een nevenvestiging in Groningen.

De school verzorgt meerdere reizen waaronder reizen naar Berlijn, het Verenigd Koninkrijk, Taizé en een skireis. Deze skireis wordt al sinds 1986 georganiseerd en gaat elk jaar naar het Oostenrijkse Neukirchen am Großvenediger. In 2007, het jubileumjaar, is het MaartensCollege in Neukirchen gehuldigd door de burgemeester omdat ze voor de 20e keer in Neukirchen kwamen.

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

Het Maartenscollege is altijd een sportieve school geweest. In het verleden had de school een eigen voetbalclub, VMC, in de jaren 50 gefuseerd tot Amicitia VMC en een hockeyclub HMC die meermalen Noordelijk kampioen is geweest.

Diversen[bewerken | brontekst bewerken]

Bekende (oud-)leerlingen:

Bekende (oud-)docenten:

Stakingen[bewerken | brontekst bewerken]

Het Maartenscollege kwam in november 2007 in het nieuws door de leerlingen die in meerdere wilde stakingen protesteerden tegen de 1040-urennorm. Hierbij werden circa 15 leerlingen gearresteerd. Hoewel het Maartenscollege achter de idealen van de staking staat prefereert de schoolleiding een meer formele vorm van staken; er dient, naar het oordeel van de leiding, vooraf overleg te zijn tussen de school, de leerlingen en de ouders.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]