Magdalena Sibylla van Hessen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Magdalena Sibylla van Hessen

Magdalena Sibylla van Hessen-Darmstadt (Darmstadt, 28 april 1652 - Kirchheim unter Teck, 11 augustus 1712) was een dochter van landgraaf Lodewijk VI van Hessen-Darmstadt en Maria Elisabeth van Sleeswijk-Holstein-Gottorp. Zij verloor haar moeder als kind en kwam onder de hoede van haar tante Hedwig Eleonra van Sleeswijk-Holstein-Gottorp, koningin van Zweden. In Stockholm kreeg zij een diep-religieuze opvoeding, die zij gans haar leven zou meedragen. In 1673 trouwde zij met de Württembergse kroonprins Willem Lodewijk van Württemberg. Zij hadden de volgende kinderen:


Zes maanden na hun huwelijk, trad haar echtgenoot aan als hertog van Württemberg. Na zijn dood in 1677 werd zij tot 1693 regentes voor hun minderjarige zoon Everhard Lodewijk.

Om haar vroomheid en haar omzichtigheid werd zij een geliefde vorstin. Haar religiositeit uit zich ook in talrijke kerkliederen die van haar hand zijn en een vaste plaatsvonden in de protestantse gezangenboeken. De componist Johann Pachelbel was van 1690 tot 1692 in haar dienst. Na het aantreden van de troonopvolger trok zij zich tot bij haar dood terug in het het slot van Kirchheim.