Mallinckrodt Pharmaceuticals

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Mallinckrodt Pharmaceuticals is een internationaal bedrijf dat farmaceutische producten levert. Het gaat onder meer om opioïde pijnstillers en radio-isotopen voor medisch gebruik. Het hoofdkantoor is gevestigd in Dublin (Ierland), en het bedrijf heeft vestigingen en productielocaties in de VS en Europa (onder meer in Nederland en België).

Mallinckrodt werd opgericht in 1867 in de Verenigde Staten, en introduceerde in 1913 bariumsulfaat als contrastmiddel voor radiodiagnostiek. In 2000 werd het bedrijf aangekocht door Tyco International. Het werd vervolgens onderdeel van het van Tyco International afgesplitste Covidien. In 2013 werd een deel van Covidien weer als Mallinckrodt Pharmaceuticals afgesplitst.

In Nederland is het bedrijf gevestigd op verschillende plaatsen, onder meer te Petten nabij de kernreactoren daar. Productie van isotopen vindt onder meer plaats bij de hogefluxreactor van NRG in Petten. Mallinckrodt verwacht voor die productie nog tot medio 2016 hoogverrijkt uranium in te zetten. Dat is niet in overeenstemming met afspraken die Nederland heeft gemaakt om uiterlijk in 2015 over te stappen op laagverrijkt uranium.[1] Het beperken van het gebruik van hoogverrijkt uranium is een van de stappen die gezet worden om de risico's op proliferatie van splijtbaar materiaal te beperken.

Noot[bewerken]