Malta Air

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De opmaak van dit artikel is nog niet in overeenstemming met de conventies van Wikipedia. Mogelijk is ook de spelling of het taalgebruik niet in orde. Men wordt uitgenodigd deze pagina aan te passen.

Malta Air 9H-VUF Boeing 737-8-200 MAX

Malta Air is een luchtvaartmaatschappij die opereert vanuit Malta. Het is een joint venture tussen Ryanair en de regering van Malta.

De nieuwe luchtvaartmaatschappij exploiteerde aanvankelijk zes voormalige Ryanair-vliegtuigen. Ryanair was van plan om 66 routes die het van en naar Malta exploiteert, aan deze nieuwe luchtvaartmaatschappij toe te wijzen en er waren plannen om het netwerk verder uit te breiden. Deze plannen werden echter in mei 2020 herzien, toen ontslag voor een derde van het volledige aantal 179 piloten en cabinepersoneel werd aangekondigd als reactie op de COVID-19-crisis.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Op 9 juni 2019 kondigde Ryanair samen met de regering van Malta aan dat ze een dochteronderneming zouden oprichten, Malta Air genaamd, die zou bestaan uit een initiële vloot van 10 vliegtuigen en in de veronderstelling dat de 61 vluchten die Ryanair vervolgens vanaf het eiland zou uitvoeren . De vloot zou in Malta worden geregistreerd, terwijl er ook een nieuwe reparatie- en onderhoudshangar zal worden opgezet. Ryanair zal al haar bestaande Maltese activiteiten overdragen aan de nieuwe luchtvaartmaatschappij, waarbij de vloot naar verwachting medio 2020 zal toenemen van 6 naar 10 Boeing 737-800-vliegtuigen en in de kleuren van Malta Air.

Nieuwsaggregator Corporate Dispatch meldde op 20 juni 2019 op Stansted Airport de eerste waarneming van een vliegtuig van Ryanair met een sticker "operated by Malta Air" net buiten de passagiersdeur. Eind september 2019 kwamen er verdere berichten binnen over de merknaam Malta Air op Ryanair-vluchten, waaronder veiligheidskaarten op de achterkant van alle passagiersstoelen, evenals aankondigingen van stewardessen en cockpits, ook al was er geen verder officieel bericht van dit werd verspreid onder het grote publiek.

Covid-19[bewerken | brontekst bewerken]

Toen Malta Air in mei 2020 werd geconfronteerd met de Covid-19-crisis, kondigde het aanzienlijke ontslagen aan voor zijn piloten en cabinepersoneel, nadat het eerst een salarisverlaging van 10% had voorgesteld. Het dienstverband van ongeveer 20 piloten en 40 cabinepersoneel uit het volledige aantal van 179 piloten en cabinepersoneel werd per 30 juni 2020 beëindigd

Eerste Boeing 737 MAX-200[bewerken | brontekst bewerken]

In juli 2021 ontving Malta Air zijn eerste Boeing 737 MAX 200. Het vliegtuig, geregistreerd als 9H-VUE, was het eerste dat werd geschilderd in de kleurstelling van Malta Air. Het was ook het eerste vliegtuig dat rechtstreeks door de fabrikant aan Malta Air werd geleverd, aangezien het vorige Boeing 737-800-vliegtuig was overgedragen van moederbedrijf Ryanair.

Plannen[bewerken | brontekst bewerken]

Het bedrijf is van plan om vanaf 2020 66 routes te exploiteren vanaf de basis op Malta International Airport. Naast alle voormalige Ryanair-routes van en naar Malta heeft Malta Air deze bestemmingen toegevoegd: Paphos op Cyprus, Brindisi, Trapani en Triëst in Italië; Niš in Servië; en Santiago de Compostella in Spanje. Malta Air zal vanaf 1 april 2020 ook een dienst exploiteren tussen Dublin en Wenen. Malta Air exploiteert nu de meeste Ryanair-routes van/naar de luchthaven Milaan Bergamo. Malta Air exploiteert nu namens Ryanair de bases van Ryanair in Italië, Duitsland, Roemenië, Frankrijk en gedeeltelijk Zweden.