Mammy Two Shoes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Mammy Two Shoes, ook wel Mrs. Two Shoes genoemd, is een personage uit de tekenfilmreeks Tom en Jerry. Ze is een Afro-Amerikaanse van middelbare leeftijd komt in dertien filmpjes voor uit de oorspronkelijke Tom en Jerry-reeks van William Hanna en Joseph Barbera. Ze spreekt met de stem van Lillian Randolph. Haar naam is afgeleid van goody two shoes (brave borst) en verwijst naar het feit dat doorgaans alleen haar benen te zien zijn. In de Nederlandse nasynchronsatie is haar naam letterlijk vertaald als Mevrouw Tweeschoen.

Geschiedenis[bewerken]

Mammy Two Shoes is de bazin van Tom; ze spreekt hem steevast aan met "Thomas!" (behalve in het debuut Puss Gets the Boot, waarin Tom en Jerry nog Jasper en Jinx heetten) en maakt hem slaand met de bezem duidelijk dat ze geen tegenspraak duldt; ze dreigt hem op straat te zetten als hij niet doet wat ze van hem vraagt. Jerry zorgt ervoor dat dat meestal ook gebeurt.

In het begin was Mammy de huishoudster, maar in latere filmpjes (b)leek zij de enige bewoonster te zijn. Haar verschijning werd echter racistisch bevonden, en na 1952 werd ze vervangen door andere bazen; in de nadagen van het Hanna & Barbera-tijdperk was dat het jonge koppel Joan en George, en in de Tsjechische filmpjes van Gene Deitch was dat de nog strengere Clint Clobber. Toen Tom en Jerry in de jaren 60 op (de Amerikaanse) tv kwamen veranderde Mammy van een Afro-Amerikaanse in een Ierse die met de stem van June Foray sprak. In Saturday Evening Puss - een van de weinige filmpjes waarin haar gezicht in beeld kwam - werd ze vervangen door een jongere blanke vrouw. In 1992 werden deze wijzigingen ongedaan gemaakt door een nieuwe Afro-Amerikaanse stemactrice; comedienne Thea Vidale.

In Tom en Jerry Tales uit de periode 2006-08 keerde Mammy terug als de blanke Mrs. Two-Shoes; in tegenstelling tot het originele personage heeft zij een man en een zoon waarvan eveneens slechts de benen te zien zijn op foto's.