Man overboord manoeuvre

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Man over boord manoeuvre)
Ga naar: navigatie, zoeken
De seinvlag 'man overboord'
Reddingsoperatie

Een man overboord manoeuvre wordt toegepast om een in het water terechtgekomen persoon te redden. Het is essentieel automatismen aan te kweken, zodat alles gebeurt met een minimum aan orders. Daarom zouden MOB (man overboord) manoeuvres regelmatig geoefend moeten worden. Het is belangrijk dat het schip vlug kan terugkeren naar de drenkeling en een goede positie kan aannemen ten opzichte van de drenkeling zodanig dat hij gemakkelijk gered kan worden. Dit wil zeggen aan de lijzijde van het schip.

Manoeuvres[bewerken]

Voor toepassing op open zee bestaan er drie hoofdmanoeuvres: Single turn, Williamson turn en Scharnow turn. De belangrijkste factor voor de keuze is de tijdspanne tussen de val over boord en de ontdekking van het ongeval.

Single turn[bewerken]

Wanneer de drenkeling in het water zichtbaar is, is onmiddellijke actie vereist en is de Single turn de beste en snelste manoeuvre. Dit is een manoeuvre over 250 graden. We hoeven geen 360 graden te draaien omdat de tijd tussen het ongeval en het moment dat de brug verwittigd wordt, gelijk is aan de inertie van het roer. Daarom volstaat een manoeuvre tussen 250 en 360 graden. We brengen het roer hard over (enkel bij onmiddellijke actie zal men het roer hard over leggen in de richting van de drenkeling). Na de afwijking van 250 graden ten opzichte van de oorspronkelijke koers, plaatst men het roer midscheeps en begint de stopmanoeuvre. Deze stopmanoeuvre neemt ongeveer 4 à 7 minuten in beslag. Bij deze manoeuvre is het belangrijk over goed zeemanschip te beschikken, en een goed gevoel over en goede kennis van de manoeuvreereigenschappen van het schip te hebben, zodat het juiste moment bepaald kan worden voor het einde van de draaicirkel, het verminderen en de snelheid en het stoppen.

Williamson turn (Boutakov)[bewerken]

Bij vertraagde actie dus wanneer de drenkeling door een ooggetuige wordt opgemerkt en dit aan de brug wordt medegedeeld zal de Williamson turn worden toegepast. We leggen het roer hard over in de richting van de drenkeling. Na een afwijking van 60 à 70 graden ten opzichte van de oorspronkelijke koers leggen we het roer over naar de andere kant. Wanneer we ons op een twintigtal graden van de tegengestelde koers bevinden, plaatsen we het roer midscheeps zodat we op een tegengestelde koers komen. De motor wordt enkel gereduceerd na uitvoeren van het hele manoeuvre. Het is een klassiek manoeuvre om zachtjes terug te komen op dezelfde plaats op tegengestelde koers. Het is vooral geschikt bij slechte zichtbaarheid of 's nachts. Dit manoeuvre wordt door de meeste zeemannen beschouwd als de zekerste methode om een drenkeling te redden, maar het is zeker en vast het traagste. Dikwijls duurt het meer dan 15 minuten voor een drenkeling in zicht is.

Scharnow turn[bewerken]

Scharnow turn

Dit manoeuvre wordt verkozen wanneer er sprake is van een vermiste persoon, na een bepaalde tijd stelt iemand vast dat een bemanningslid afwezig is. Bij een langere afgelegde weg zal het manoeuvre dus sneller zijn dan de Williamson turn. We leggen het roer hard over, na een afwijking van 240 graden van de originele koers leggen we het roer over naar de tegenovergestelde kant. Wanneer we ons op een twintigtal graden van de tegengestelde koers bevinden plaatsen we het roer midscheeps zodat we op de tegengestelde koers komen. Dan beginnen we het toerental van de motor te reduceren om uiteindelijk te stoppen.

Externe links[bewerken]