Management Team Watertekorten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Management Team Watertekorten (MTW) bespreekt in Nederland het landelijke waterbeeld en neemt besluiten over maatregelen die genomen moeten worden in verband met de verdeling van water. Het valt onder de politieke verantwoordelijkheid van de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu en bestaat uit vertegenwoordigers van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, het KNMI, Rijkswaterstaat en de Unie van Waterschappen. Het MTW wordt geadviseerd door de waterbeheerders verenigd in de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW). Deze commissie bestaat uit vertegenwoordigers van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, de Unie van Waterschappen en het Interprovinciaal Overleg (IPO).[1] Zij komen alleen bij elkaar in geval van langdurige droogte als gevolg van een neerslagtekort.

Het Management Team Watertekorten was voor het laatst actief van eind mei tot eind juni 2011. Dit was voor het eerst sinds 2003.[2][3]

Maatregelen mei/juni 2011[bewerken | brontekst bewerken]

Maatregelen van het MTW in mei en juni 2011 waren onder meer:

  • In de Maas bij Belfeld en Roermond zijn balken boven op de schuiven van de stuwen geplaatst, om zo het waterverlies te beperken.
  • Voor het IJsselmeer werd een streefpeil van NAP – 0,10 m gehanteerd; dit is 10 cm hoger dan het gebruikelijke IJsselmeerpeil deze tijd van het jaar. Voor het Markermeer was dit NAP – 0,15 m. Met de hogere waterpeilen op IJsselmeer en Markermeer ontstaat er een grotere waterbuffer. Deze waterbuffer helpt om – ondanks de aanhoudende droogte – te kunnen blijven voldoen aan de zoetwater vraag.
  • Via sluizen extra zoet water toevoeren naar het Volkerak-Zoommeer op de grens van de provincies Zuid-Holland, Zeeland en Noord-Brabant.[4]
  • Het oploop- en passeerverbod voor de grote schepen in een aantal IJsselbochten was uitgebreid tot alle schepen (behalve die kleiner dan 20 meter).

Verwijzingen[bewerken | brontekst bewerken]