Mandana Jones

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Mandana Jones
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Land Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Mandana Jones (Londen, 26 februari 1967) is een Brits actrice. Ze is vooral bekend door haar rol van gevangene Nikki Wade in de Britse hitserie Bad Girls, waardoor ze een 'gay-icon' werd.

Biografie[bewerken]

Mandana Jones werd op 26 februari 1967 geboren en groeide op in Londen. Haar vader, afkomstig uit Wales, leerde haar moeder kennen in Iran en samen kregen zij drie kinderen. Mandana is de jongste en heeft twee broers.

Op advies van haar leraar Engels, die meende dat Mandana goed kon acteren, besloot ze na de middelbare school een opleiding aan het London Drama Centre te volgen. Begin jaren negentig speelde ze in Een midzomernachtsdroom voor The English Shakespeare Company en in twee producties van het theatergezelschap Talking Tongues van Rachel Weisz.

Haar eerste televisierol was Sam Hayes in de soap London Bridge. Ze speelde hierin van 1996 tot en met 1998. Vrijwel direct daarna kreeg ze de rol van Nikki Wade in de ITV-serie Bad Girls, die zich afspeelt in een vrouwengevangenis. Nikki Wade heeft levenslang voor het vermoorden van een politieagent en wordt verliefd op Helen Stewart (gespeeld door Simone Lahbib), die de leiding over de vrouwenvleugel heeft. Door deze rol werd ze, evenals haar tegenspeelster Lahbib, een geliefd gay-icon, hoewel ze zelf heteroseksueel is.

Mandana verliet Bad Girls na drie seizoenen en speelde sindsdien in verschillende televisieproducties.

Mandana Jones is sinds oktober 2005 moeder van een zoon.

Externe links[bewerken]