Marcian Hoff

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Marcian Hoff
Marcian Hoff
Algemene informatie
Land Verenigde Staten van Amerika
Naam bij geboorte Marcian Edward Ted Hoff
Geboortedatum 28 oktober 1937
Geboorteplaats Rochester
Werk
Beroep ingenieur, uitvinder, informaticus
Werkveld elektrotechniek
Werkgever(s) Intel
Studie
School/universiteit Stanford-universiteit, Rensselaer Polytechnic Institute
Diversen
Prijzen en onderscheidingen IEEE Cledo Brunetti Award, Stuart Ballantine Medal, National Medal of Technology and Innovation, National Inventors Hall of Fame, Computer History Museum fellow, Kyoto Prize in Advanced Technology, Computer Pioneer Award, Kyoto Prize
De informatie in deze infobox is afkomstig van Wikidata.
U kunt die informatie hier bewerken.

Marcian Edward (Ted) Hoff, jr. (Rochester (New York), 28 oktober 1937) is een Amerikaans elektrotechnicus en een van de uitvinders van de microprocessor.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Hoff studeerde in 1958 af aan de Rensselaer Polytechnic Institute. Gedurende de zomers wanneer hij geen college had werkte hij voor de General Railway Signal Company in Rochester, waarbij hij zijn eerste twee patenten ontving. Aansluitend op zijn afstudering bezocht hij de Stanford-universiteit waar hij in 1959 zijn Master of Science behaalde en 1962 een doctoraat in de elektrotechniek.

In 1968 kwam hij in dienst bij Intel, dat het jaar daarvoor was opgericht. Als elektrotechnisch ingenieur kreeg hij de taak om een geïntegreerde schakeling te ontwerpen voor Busicom, een Japanese fabrikant van zakrekenmachines. Op oplossing waar Hoff mee kwam was voor die tijd revolutionair. In plaats van een standaard microchip te maken, die een vast ingebakken programma doorliep, bedacht hij een universele microchip die achteraf te programmeren was: de computer-processor of microprocessor.

Op 15 november 1971 kwam Intel met de door hem en collega's Federico Faggin, Stanley Mazor en Masatoshi Shima ontwikkelde 4004-microprocessor op de markt. Een processor die dezelfde prestaties haalde als de eerste elektronische computer, de ENIAC uit 1946, maar in tegenstelling tot de reusachtige ENIAC was de 4004 niet veel groter dan een luciferdoosje. In 1974 diende Hoff een patent in voor een "Memory system for a Multi-chip Digital Computer".

Na korte tijd gewerkt te hebben voor Atari (1982-86) als vicepresident technologie, trad Hoff in 1986 toe tot Teklicon als Chief Technical Officer. Voor zijn uitvinding van de microprocessor werd hij in 1996 opgenomen in de National Inventors Hall of Fame.