Margreeth Chr. de Jong

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Margreeth de Jong)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Margreeth Chr. de Jong
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Volledige naam Margaretha Christina de Jong
Geboren 1961
Land Vlag van Nederland Nederland
Religie Protestantse Kerk in Nederland
Jaren actief 1986 - heden
Nevenberoep muziekpedagoog
Instrument kerkorgel
Leraren Jean Langlais
Website Margreeth de Jong
Portaal  Portaalicoon   Klassieke muziek

Margaretha Christina (Margreeth) de Jong (1961) is een Nederlands organist, componist en muziekpedagoog.

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Van kinds af aan lag het hart van De Jong bij het kerkorgel.[1] In 1986 behaalde ze haar graden Kerkmuziek, Docerend Musicus orgel en Uitvoerend Musicus orgel aan het Rotterdams Conservatorium. Op grond van haar uitzonderlijke hoge waardering - ze kreeg een 10 - ontving ze tot driemaal toe een buitenlandse studiebeurs. Ze studeerde vervolgens in Zwitserland bij Guy Bovet aan de Musikhochschule in Bazel en in Parijs aan de Schola Cantorum de Paris bij Jean Langlais en diens vrouw Marie-Louise Jaquet-Langlais.

De Jong is werkzaam in Middelburg als kerkmusicus van de Nieuwe Kerk en als organist van de Waalse kerk. Sinds 2005 is ze docent aan het University College Roosevelt[2]. In 2014 werd ze door het college van burgemeester en wethouders aangesteld tot stadsorganist van Middelburg. Ze componeert werken voor orgel, koor, solozang en andere instrumenten.

Waardering[bewerken | brontekst bewerken]

Ze behaalde aan de Schola Cantorum in 1988 de Prix de Virtuosité. Op het U.F.A.M.-orgelconcours in Parijs en het César Franck-concours in Haarlem behaalde ze in hetzelfde jaar een eerste prijs. In 1994 werd ze in Frankrijk voor haar bijdrage aan de Franse orgelcultuur onderscheiden met een zilveren medaille door de Société Académique "Arts - Sciences - Lettres". In 2012 werd ze benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]