Marielle Goitschel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Marielle Goitschel

Marielle Goitschel (Sainte-Maxime, 28 september 1945) is een Franse voormalige alpineskiester.

Goitschel nam tweemaal deel aan de Olympische Winterspelen (in 1964 en 1968), die ook als wereldkampioenschappen alpineskiën golden. Op de Winterspelen van 1964 werd ze op de discipline reuzenslalom olympisch kampioene en wereldkampioene, op de slalom veroverde ze de zilveren medaille. Haar oudere zus Christine Goitschel werd op deze spelen tweede werd op de reuzenslalom en olympisch kampioene op de slalom. Op de Winterspelen van 1968 won ze de gouden medaille op de slalom en werd ze wereldkampioene op de combinatie, de enige alpineski discipline die niet op het olympisch programma stond.

Bij de wereldkampioenschappen van 1962 werd ze wereldkampioene op de combinatie en op het WK van 1966 veroverde ze drie wereldtitels, op de afdaling, combinatie en reuzenslalom.

In de wereldbeker alpineskiën die in 1967 van start ging, eindigde ze in de eerste editie als tweede in de algemene rangschikking en won ze de wereldbeker op de afdaling en slalom (deze laatste gedeeld met landgenote Annie Famose). In 1968 eindigde ze als vierde in de algemene rangschikking en won ze weer de wereldbeker op de slalom.

Erelijst[bewerken]

Jaar Resultaat Discipline Kampioenschap
1962
Goud
combinatie WK Chamonix (Frankrijk)
Zilver
slalom WK
4e
reuzenslalom WK
1963
Goud
reuzenslalom NK
1964
Goud
reuzenslalom OS/WK Innsbruck (Oostenrijk)
Zilver
slalom OS/WK
Goud
combinatie WK
1966
Goud
afdaling WK Portillo (Chili)
Goud
combinatie WK
Goud
reuzenslalom WK
Zilver
slalom WK
1968
Goud
slalom OS/WK Grenoble (Frankrijk)
7e
reuzenslalom OS/WK
8e
afdaling OS/WK
Zilver
combinatie WK