Marjet van Zuijlen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Marjet van Zuijlen
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Marjet Marijke van Zuijlen
Geboren 27 januari 1967
Partij PvdA
Politieke functies
1994-2000 Lid Tweede Kamer
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Marjet Marijke van Zuijlen (Bilthoven, 27 januari 1967) is een voormalig Nederlands politicus. Zij was van 1994 tot 2000 namens de Partij van de Arbeid lid van de Tweede Kamer. Na haar overstap naar het bedrijfsleven bleef zij actief in de partij.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Marjet van Zuijlen groeide op in een leraarsgezin. Zij deed in 1985 eindexamen gymnasium α in Enschede en studeerde vervolgens geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Utrecht en politicologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Daarna werkte zij bij het opleidingsinstituut van de Partij van de Arbeid en enkele jaren als recruiter bij de personeelsdienst van KPN.

In 1994 was zij een van de ontdekkingen van PvdA-voorzitter Felix Rottenberg. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van dat jaar kwam zij in het parlement. Daar maakte ze naam als spraakmakend politica van sociaal-liberale snit. Ze hield zich onder meer bezig met liberalisering van de economische wetgeving en mediawetgeving. Tevens was ze fractiesecretaris.

De publicatie van een dagboek over haar werkzaamheden in de politiek en haar relatie met staatssecretaris Rick van der Ploeg werden haar niet in dank afgenomen door al haar fractiegenoten.[1] Korte tijd later maakte ze bekend terug te treden uit de politiek. Hierna ging ze werken als consultant bij Deloitte. Ze maakte in de aanloop van de Tweede Kamerverkiezingen 2006 als vicevoorzitter deel uit van de kandidaatstellingscommissie van de PvdA.

Publicaties[bewerken | brontekst bewerken]

  • Doodgewoon digitaal: over nieuwe media en politiek, Prometheus, Amsterdam, 1997.
  • Retour Nijmegen-Den Haag: dagboek van een politica, Prometheus, Amsterdam, 2000.