Mark Forster

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mark Forster

Mark Forster, artiestennaam van Marek Ćwiertnia (Winnweiler, 11 januari 1984) is een Duitse zanger en songwriter.

Carrière[bewerken]

Mark Forster stamt uit een gemengd Duits-Pools gezin. Zijn moeder is afkomstig uit Polen, zijn vader uit Duitsland. Hij groeide op in Winnweiler in Rijnland-Palts. Mark Forster gaf in een interview toe dat hij wel Pools spreekt, maar spreekt de taal zoals "een zeer beleefde elfjarige. Ik kan niet vloeken of slang spreken. Daardoor kom ik weleens als een strever over". Na een afgebroken studie rechten en een voltooide studie bedrijfseconomie trok hij als pianist, zanger en songwriter naar Berlijn waar hij onder andere muziek en jingles voor de Duitse televisie schreef. Voor een van de programma's, de talkshow Krömer - Die Internationale Show, schreef hij de intromuziek en daarop nam Krömer, de presentator van de show, Forster in 2007 onder contract.

Tussen 2007 en 2010 tourde het tweetal door Duitsland met hun show. Forster speelde daarbij het typetje van de Poolse pianist die slecht Duits spreekt en veel te weinig geld krijgt voor zijn optredens. In 2010 nam de platenmaatschappij Four Music hem onder contract en daar maakte Forster zijn eerste cd Karton, die op 1 juni 2012 uitkwam. Hij lanceerde op 18 mei van hetzelfde jaar zijn eerste single Auf dem Weg. Zijn grote doorbraak kwam in 2014 met Au Revoir, de eerste single uit zijn tweede album Bauch und Kopf. De single kreeg in Duitsland maar liefst drie keer de gouden plaat en in Zwitserland zelfs platina.

In 2015 won Forster met Bauch und Kopf de Bundesvision Song Contest voor Rijnland-Palts. In hetzelfde jaar werd hij jurylid van de Duitse versie van The Voice Kids. In 2015 haalde hij ook een hit binnen samen met Felix Jaehn onder de naam EFF.

Discografie[bewerken]

Albums[bewerken]

Jaar Titel Hoogst hitnotering
Vlag van Duitsland Duitsland Vlag van Oostenrijk Oostenrijk Vlag van Zwitserland Zwitserland
2012 Karton 45 - -
2014 Bauch und Kopf 10 35 37

Singles[bewerken]

Singles die allemaal de hitlijsten hebben gehaald.

Jaar Titel Hoogst hitnotering
Vlag van Duitsland Duitsland Vlag van Oostenrijk Oostenrijk Vlag van Zwitserland Zwitserland
2012 Auf dem Weg 49 - -
Zu dir (weit weg) 64 - -
2014 Au revoir 2 2 6
Flash mich 11 10 -
2015 Bauch und Kopf 15 69 -
2016 Wir sind Groß 9 24 49