Mark Frost

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Mark Frost (25 november 1953) is een Amerikaans schrijver, regisseur en producent van televisieseries en films. Hij is onder andere bekend als de co-bedenker, -schrijver en -regisseur van de cultserie Twin Peaks.

Biografie[bewerken]

Frost is de zoon van acteur Warren Frost. Hij studeerde in Pittsburgh, maar rondde zijn opleiding acteren, regisseren en schrijven niet af. In 1975 werkte hij als schrijver mee aan de televisieserie Man van Zes Miljoen. Vervolgens verhuisde hij naar Minneapolis, waar hij theaterwerken schreef. Begin jaren 80 schreef hij mee aan de televisieserie Hill Street Blues. Ook regisseerde hij een aflevering van deze politieserie.

Vanaf 1986 werkte hij samen met David Lynch aan verschillende projecten, die echter geen van allen de televisie of het witte doek haalden. In 1987 was hij de schrijver van de horrorfilm The Believers. Vervolgens werkte hij met Lynch aan de ontwikkeling van de televisieserie Twin Peaks, waarvoor hij tien afleveringen schreef en verschillende episodes regisseerde. Met Lynch deed hij nog twee andere projecten: de documentairereeks American Chronicles (1990) en de geflopte serie On the Air (1992). Officieel staat hij te boek als co-producent van de film Twin Peaks: Fire Walk With Me, maar zijn aandeel hierin was minimaal.

Frost was vervolgens betrokken bij de film Storyville, waarvoor hij het script schreef en de regisseur was. Vanaf 1993 schreef en publiceerde hij een aantal boeken. Meer recent is Frost de schrijver van de films Fantastic Four en Fantastic Four: Rise of the Silver Surfer. Ook bewerkte hij het script voor The Greatest Game Ever Played uit 2005.

Trivia[bewerken]

  • Vader Warren Frost speelde een hoofdrol in Twin Peaks. Ook broer Scott Frost pikte een graantje mee van het succes, als schrijver van het boek FBI-agent Dale Cooper: mijn leven, mijn tapes (The autobiography of FBI special agent Dale Cooper: my life, my tapes).
  • Zus Lindsay Frost is een actrice.

Externe link[bewerken]