Mark Haddon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Mark Haddon (Northampton, 28 oktober 1962) is een Engelse schrijver van romans, jeugdboeken en scenario's. Hij is ook beeldend kunstenaar en illustrator.

Haddon heeft zijn opleiding gevolgd aan de Uppingham School en het Merton College aan de Universiteit van Oxford. Hij studeerde er Engels.

In 2003 heeft hij de Whitbread Book of the Year Award gewonnen voor zijn roman The Curious Incident of the Dog in the Night-time (Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht), een boek dat een realistisch beeld geeft van hoe het moet zijn om als een autistisch iemand door het leven te gaan. Het boek is een wereldwijde bestseller en won nog minstens vijftien andere prijzen. Het is geschreven vanuit de persoon van Christopher, een jongen met het syndroom van Asperger. Als Christopher de hond van de buurvrouw vermoord in haar tuin vindt, besluit hij op zoek te gaan naar de dader van deze brute moord. Zijn zoektocht, die tot veel meer dan alleen de dader leidt, schrijft hij op zoals hij hem ervaart: totaal anders dan de gemiddelde mens.

A spot of bother (Een akkefietje) uit 2006 is zijn tweede roman. Het boek vertelt het verhaal van de zevenenvijftigjarige George Hall en zijn familie, kort na zijn pensionering. George ontdekt een eczeemplek op zijn lichaam en beeldt zich in dat het kanker is. Deze hypochondrische vrees knaagt aan zijn gezond verstand en brengt hem en de zijnen - zijn echtgenote Jean, zijn dochter Katie, zijn zoon Jamie en zijn toekomstige schoonzoon Ray - in vervelende situaties. De lezer bekijkt de gebeurtenissen door de ogen van de verschillende personages, in korte hoofdstukken verteld in de derde persoon.

In 2005 publiceerde Haddon zijn eerste poëziebundel: The Talking Horse and the Sad Girl and the Village Under the Sea.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]