Markland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Locatie van Markland.

Markland is de naam die de Viking-ontdekkingsreiziger Leif Eriksson gaf aan een gebied aan de noordoostkust van Noord-Amerika. Het was een vlak, bebost gebied en werd daarom Markland genoemd, wat Oudnoords is en zoiets als houtland of bosland betekent.

Het gebied werd ontdekt door Bjarni Herjolfsson in 986. Hij ging er echter niet aan land maar voer door naar Groenland, waar hij over het nieuwe land vertelde. Jaren later rustte Leif Erikkson een expeditie naar dit nieuwe land uit. Hij kwam uit in Helluland, voer van daaruit omlaag naar Markland en belandde uiteindelijk in Vinland, waar hij een nederzetting stichtte. Markland bevond zich dus zuidelijk van Helluland en ten noorden van Vinland. Het is niet bekend waar Markland zich precies bevond, maar het wordt algemeen aangenomen dat het ergens op het Canadese schiereiland Labrador of Newfoundland was.

Markland werd nooit gekoloniseerd door de Vikingen, maar er werden wel diverse expedities naartoe gestuurd om hout te halen voor de nederzettingen in Groenland, waar veel vraag naar hout was.

De benaming Markland komt voor in de Grænlendinga saga.

Zie ook[bewerken | bron bewerken]

Externe link[bewerken | bron bewerken]