Marlene

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Marlene
Regie Maximilian Schell
Producent Peter Genée
Scenario Meir Dohnal, Maximilian Schell
Hoofdrollen Marlene Dietrich
Maximilian Schell
Annie Albers
Muziek Nicolas Economou
Montage Heidi Genée
Dagmar Hirtz
Cinematografie Henry Hauck
Pavel Hispler
Ivan Slapeta
Première 2 maart 1984 West-Duitsland
Genre Biografie, Documentaire
Speelduur 94 minuten
Taal Duits, Engels, Frans
Land West-Duitsland
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Marlene of Marlene Dietrich - Porträt eines Mythos is een Duitse documentairefilm van Maximilian Schell uit 1984 over Marlene Dietrich. De film is gemaakt door de Bayerischer Rundfunk en OKO-Film en uitgebracht door Futura Film en Alive Films.

Marlene Dietrich en Maximilian Schell werkten samen aan Judgment at Nuremberg in 1961. Schnell probeerde haar over te halen aan een documentaire over haar leven mee te werken. Ze weigerde steeds. In 1982 ging ze akkoord op voorwaarde dat ze zelf niet zou hoeven verschijnen. De film bestaat daarom uit audiocommentaar geïllustreerd met fragmenten en foto's van haar films en uit journaalbeelden. Ze had een contract voor "40 uur spreken". In de interviews met Schnell negeert ze vaak de vraag en uit bijtende commentaren, onder andere over haar collega's en boeken over haar leven en films. Ze heeft het over leven en dood, realiteit en illusie en de aard van het sterrendom. Door haar terughoudendheid veel over zichzelf te onthullen geeft ze een dieper inzicht in haar karakter dan mogelijk zou zijn in een conventioneler format.

Fragmenten[bewerken]

De documentaire bevat fragmenten van de volgende films:

Prijzen[bewerken]

De film werd in 1986 genomineerd voor een Academy Award als beste documentaire. De film won een prijs voor de beste productie bij de filmonderscheidingen in Bavaria. Ook kreeg de film een Deutscher Filmpreis. Prijzen voor beste documentaire werden verkregen op de New York Film Critics Circle Awards, de National Society of Film Critics Awards, en de Boston Society of Film Critics Awards.

Externe links[bewerken]