Martí monument

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Martí monument in Vedado
Zicht van het monument richting Havana Centrum en Vedado.

Het Martí monument in de wijk Vedado in Havana is een monument voor Cuba's nationale held José Martí. Het werd gebouwd tussen 1953 en 1959. Het monument is 109 meter hoog en heeft van bovenaf gezien de vorm van een ster.

Voor de toren staat een standbeeld van José Martí. In de voet van het monument bevindt zich een zaal, waar lezingen worden gegeven en waar de geschiedenis van de socialistische revolutie in de verschillende werelddelen wordt uitgebeeld. Tevens zijn er ruimtes waar de relatiegeschenken aan Cuba worden getoond. Er is ook een permanente expositie rond de figuur van Martí.

Voor het monument strekt zich Cuba's belangrijkste esplanade uit, waar het regime van Fidel Castro de gebruikelijke politieke rallies, echte massamanifestaties, organiseert, zoals die ter gelegenheid van de herdenking van 26 juli. Bij dergelijke gelegenheden sprak Castro vanaf het spreekgestoelte voor het standbeeld van Martí een menigte toe van meer dan een miljoen mensen. Het plein, de Plaza de la Revolución, wordt begrensd door het gebouw van het Ministerie van Binnenlandse Zaken dat nog dateert uit de tijd van Batista en waar op de gevel de immense staalsculptuur te zien is naar de beroemde foto van Che Guevara, welke foto werd gemaakt door Alberto Korda. Het opschrift bij de sculptuur luidt: "Hasta la victoria siempre", de lijfspreuk van Guevara.