Martelaren van Gorcumkerk (Stampersgat)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Martelaren van Gorcumkerk (ook: Heilige Leonardus en Gezellen) is een neogotisch kerkgebouw aan de Dennis Leestraat 25 te Stampersgat.

Gebouw[bewerken | brontekst bewerken]

Martelaren van Gorcumkerk

De in 1924 ingewijde kerk werd ontworpen door Wolter te Riele. Ze verving een noodgebouw uit 1899, dat sinds de stichting van de parochie in gebruik was. Het is een driebeukige bakstenen kruisbasiliek die ontworpen is in de trant van de eveneens door hem ontworpen Jacobus de Meerderekerk te Lonneker. Het exterieur van het gebouw toont een centrale toren en een traditionalistische vormgeving, terwijl het interieur veel vrijer is vormgegeven en kenmerken van het baksteenexpressionisme toont. Onder andere is met gewelfvormen en bakstenen versieringen geëxperimenteerd.

Interieur[bewerken | brontekst bewerken]

Het door Te Riele ontworpen altaar werd in 1944 door oorlogsgeweld gedeeltelijk vernield. In 1947 werd een nieuw altaar aangebracht, terwijl het oorspronkelijke altaar verplaatst werd naar de noordelijke koorkapel. Beide altaren zijn voorzien van reliëfvoorstellingen. Van belang zijn voorts de glas-in-loodramen. Die in het koor en de koorkapellen zijn van 1953-1956 vervaardigd door Jan Willemen en tonen religieuze voorstellingen. De overige ramen zijn soberder en stammen uit de bouwtijd van de kerk. Ze bevatten symbolische motieven en versieringen.

English Corner[bewerken | brontekst bewerken]

De kerk bevat de Europese erevlag die op 18 augustus 1987 aan de gemeente Oud en Nieuw Gastel werd uitgereikt ter gelegenheid van de contacten met Engeland, namelijk het Gloucestershire Regiment, dat de gemeente in 1944 bevrijd heeft, en de stad Cheltenham.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]