Martin Lichtenstein

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Martin Lichtenstein
Martin Lichtenstein
Algemene informatie
Volledige naam Martin Hinrich Carl Lichtenstein
Geboren 10 januari 1780
Hamburg
Overleden 2 september 1857
Op zee tussen Korsør en Kiel
Nationaliteit Vlag van Duitsland Duitsland
Beroep natuuronderzoeker en zoöloog
Bekend van Lichtensteins zandhoen
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Martin Hinrich Lichtenstein (Hamburg, 10 januari 17802 september 1857) was een Duits natuuronderzoeker en zoöloog, zoon van Anton Lichtenstein, die ook een beroemd zoöloog was.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Martin Hinrich Lichtenstein studeerde in Jena en Helmstedt medicijnen, voordat hij tussen 1802 en 1806 naar Zuid-Afrika reisde waar hij de lijfarts van de gouverneur van Kaap de Goede Hoop werd. Weer terug in Berlijn richtte hij in 1810 het Museum für Naturkunde op en werd daarvan in 1813 de directeur.

In 1811 bekleedde hij de eerste leerstoel als hoogleraar in de zoölogie aan de Humboldt-Universiteit te Berlijn.

Lichtenstein was ook de initiatiefnemer en eerste directeur van de Zoologischer Garten Berlin. In 1841 overreedde hij prins Frederik Willem IV van Pruisen het stuk grond voor de dierentuin te kopen.

Daarnaast had Martin Lichtenstein ook belangstelling voor muziek en beschikte hij over muzikaal talent. Als kind kreeg hij muziekles van Carl Philipp Emanuel Bach. Als lid van de Berlijnse zang-academie, was hij een van de toonaangevende zangstemmen en daarnaast ook medewerker van de voorzitter onder directeur Carl Friedrich Zelter en Carl Friedrich Rungenhagen. Hij maakte ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van de zangacademie in 1841 een omvangrijk gedenkschrift.

Nalatenschap[bewerken | brontekst bewerken]

Hij beschreef een groot aantal nieuwe soorten amfibieën, reptielen en vogels voor de wetenschap. Zo vermeldt de IOC World Bird List meer dan 80 vogelsoorten die door hem werden beschreven.[1] Bekende door hem beschreven soorten zijn de Australische koningsparkiet (Alisterus scapularis) en het kroonzandhoen (Pterocles coronatus) en een padadder (Causus rhombeatus). Om hem te eren werden door anderen een groot aantal nieuw beschreven dieren naar Lichtenstein genoemd zoals de Lichtensteins zandhoen (Pterocles lichtensteinii), de padadder (Causus lichtensteinii), de Lichtensteiniana (een geslacht van vlinders) en de antiloopsoort Alcelaphus lichtensteinii.

Publicaties (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

  • Hinrich Lichtenstein: Reisen im südlichen Afrika, 1810
  • Hinrich Lichtenstein: Zur Geschichte der Sing-Akademie in Berlin. Nebst einer Nachricht über das Fest am funfzigsten Jahrestage Ihrer Stiftung und einem alphabetischen Verzeichniss aller Personen, die ihr als Mitglieder angehört haben. Verlag Trautwein, Berlin 1843.