Martin Shaw

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Martin Shaw
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Land Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Martin Shaw (Birmingham, 21 januari 1945) is een Engelse acteur.

Hij vervulde meer dan honderd rollen voor de televisie beginnende in 1967 met Love on the Dole. Ook op toneel is hij regelmatig te zien geweest.

Hij vervult de titelrol in de Engelse televisieserie Judge John Deed waarvan 18 januari 2007 de negenentwintigste aflevering is uitgebracht.

In 2003 werd weer een Adam Dalgliesh-verhaal Death in Holy Orders verfilmd. Dit keer met Martin Shaw in de rol van Adam Dalgliesh. In 2005 verscheen hij in dezelfde rol met The Murder Room.

Zijn jeugd werd doorgebracht in Erdington en dan Sutton Coldfield de buurt van Birmingham. In 1971, werd hij een volgeling van Charan Singh , een meester van de oude spirituele traditie van Sant Mat. Dit betrof een strikt lacto vegetarisch dieet, meditatieyoga en het vermijden van alcohol en andere geestverruimende drugs.

Hij is activist voor dierenrechten en dierenwelzijn . Hij is de beschermheer van de Hillside Animal Sanctuary in Norfolk , een liefdadigheidsorganisatie die voor een veilig thuis zorgt voor verwaarloosde en mishandelde dieren.

In interviews en in de Martin Shaw - Aviators documentaire serie, deelt Shaw zijn passie voor antieke vliegtuigen. Hij heeft daarvoor een vliegbrevet. Sinds een aantal jaren, was Shaw eigenaar van een Boeing Stearman PT-17 Kaydet (G-BAVO) uit 1943 en nu vliegt hij een Piper Cub (G-BFBY).

Shaw heeft drie kinderen bij zijn eerste vrouw, actrice Jill Allen, met wie hij trouwde in 1968: Luke Shaw , een acteur, Joe Shaw , een acteur en regisseur en Sophie Shaw, een actrice en zangeres bij de band " Blue Harlem ". Shaw's tweede vrouw werd de voormalige verpleegster, alternatieve therapeute en kernproces psychotherapeute , Maggie Mansfield.

Derde vrouw Shaw's was tv-presentatrice, milieu-activiste en collega-pilote Vicky Kimm.

Tussen januari 2003 en juli 2008, werden Shaw en zijn huidige partner, Karen da Silva, gestalkt door Sandra Price. Price zond Shaw meerdere brieven (waarvan Shaw zei dat ze beledigend en opdringerig waren) en een 120-pagina's tellend dossier van haar opvattingen over zijn carrière en een 45-minuten durende cassette tape. Zij werd later opgepakt en hoewel ze geen vrijheidsstraf kreeg, werd ze veroordeeld tot 240 uur verrichten van onbetaald werk

Op 18 augustus 2010, is Shaw ingestort tijdens de eerste voorstelling van de matinee vertoning van A Country Girl in Shrewsbury 's Theatre Severn. Zijn agent, Roger Charteris, zei dat hij last had van gebroken ribben en hij antibiotica moest gebruiken voor een ernstige luchtweginfectie.

Filmografie[bewerken]

Televisie

Theater

'Film