Naar inhoud springen

Martin Shaw

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Martin Shaw
Martin Shaw
Algemene informatie
Geboren Birmingham, 21 januari 1945
Land Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Werk
Jaren actief 1967-
(en) IMDb-profiel
(en) IBDB-profiel
(mul) TMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Martin Shaw (Birmingham, 21 januari 1945) is een Engelse acteur.

Hij vervulde meer dan honderd rollen voor de televisie beginnende in 1967 met Love on the Dole. Ook op toneel is hij regelmatig te zien geweest. Van 2001 tot en met 2007 vervulde Shaw de titelrol in de Engelse televisieserie Judge John Deed. Hij kreeg in 2007 de hoofdrol in Inspector George Gently, een politieserie gesitueerd in de jaren zestig.

In 2003 werd een Adam Dalgliesh-verhaal, Death in Holy Orders, verfilmd. Shaw speelde hierin Adam Dalgliesh. In 2005 verscheen hij in dezelfde rol in The Murder Room.

Shaw bracht zijn jeugd door in Erdington en Sutton Coldfield, in de buurt van Birmingham. In 1971 werd hij een volgeling van Charan Singh, een meester van de oude spirituele traditie van Sant Mat. Dit betrof een strikt lactovegetarisch dieet, meditatie, yoga en het vermijden van alcohol en andere geestverruimende middelen.

Shaw is activist voor dierenrechten en dierenwelzijn. Hij is de beschermheer van de Hillside Animal Sanctuary in Norfolk, een liefdadigheidsorganisatie die voor een veilig thuis zorgt voor verwaarloosde en mishandelde dieren.

In interviews en in de Martin Shaw - Aviators documentaireserie deelt Shaw zijn passie voor antieke vliegtuigen. Hij heeft daarvoor een vliegbrevet. Shaw bezat een aantal jaren een Boeing Stearman PT-17 Kaydet (G-BAVO) uit 1943. Daarna ging hij vliegen in een Piper Cub (G-BFBY).

Shaw heeft drie kinderen bij zijn eerste vrouw, actrice Jill Allen, met wie hij trouwde in 1968: acteur Luke Shaw, acteur en regisseur Joe Shaw en Sophie Shaw, actrice en zangeres bij de band "Blue Harlem". Shaws tweede vrouw werd de voormalige verpleegster, alternatieve therapeute en kernprocespsychotherapeute Maggie Mansfield.

Shaws derde vrouw was tv-presentatrice, milieu-activiste en collega-pilote Vicky Kimm.

Tussen januari 2003 en juli 2008 werden Shaw en zijn partner Karen da Silva gestalkt door Sandra Price. Price zond Shaw meerdere brieven (waarvan Shaw zei dat ze beledigend en opdringerig waren), een 120-pagina's tellend dossier van haar opvattingen over zijn carrière en een 45 minuten durende cassettetape. Zij werd later opgepakt en hoewel ze geen vrijheidsstraf kreeg, werd ze veroordeeld tot het verrichten van 240 uur onbetaald werk.

Op 18 augustus 2010 stortte Shaw in tijdens de eerste uitvoering van de middagvoorstelling van A Country Girl in Shrewsbury's Theatre Severn. Zijn agent, Roger Charteris, zei dat hij last had van gebroken ribben en antibiotica moest gebruiken voor een ernstige luchtweginfectie.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Televisie

Theater

'Film