Matilda (film)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Matilda
Tagline A little magic goes a long way
Regie Danny DeVito
Producent Danny DeVito
Liccy Dahl
Michael Shamberg
Stacey Sher
Scenario Roald Dahl (boek)
Nicolas Kazan
Robin Swicord
Voice-over Danny DeVito
Hoofdrollen Mara Wilson
Danny DeVito
Rhea Perlman
Embeth Davidtz
Pam Ferris
Muziek David Newman
Montage Lynzee Klingman
Brent White
Cinematografie Stefan Czapsky
Distributie TriStar Pictures
Première Vlag van Verenigde Staten 28 juli 1996
Vlag van Nederland 19 december 1996
Genre Komedie
Familie
Fantasy
Speelduur 98 minuten
Taal Engels
Land Verenigde Staten
Budget $ 36,000,000
Opbrengst $ 33,084,249
Gewonnen prijzen 3 prijzen
Overige nominaties 7 nominaties
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Matilda is een Amerikaanse film uit 1996 naar het boek Matilda van Roald Dahl uit 1988 onder regie van Danny DeVito. De film werd uitgebracht door TriStar Pictures.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Matilda is een jong meisje dat met haar ouders en haar broer Michael in Dr Whittier in de Verenigde Staten woont. Ze is uitzonderlijk slim, maar wordt door haar nogal oppervlakkige ouders stelselmatig genegeerd. Haar vader Harry verkoopt oude, krakkemikkige auto's voor een veel te hoge prijs en het is de bedoeling dat haar broer Michael deze zaak later zal overnemen; hij krijgt dan ook alle aandacht en Matilda wordt vergeten. Matilda wordt thuis zo erg dwarsgezeten dat ze besluit haar ouders op haar eigen manier een lesje te leren, bijvoorbeeld door haar vaders hoed aan zijn hoofd te plakken. Haar leven ondergaat echter een grote verandering als ze naar school mag. De school wordt geregeerd door de tirannieke mevrouw Bulstronk, die door alle kinderen wordt gevreesd omdat ze kinderen in het stilhok opsluit en aan hun vlechten over het schoolplein slingert. Matilda krijgt les van juf Engel, die het tegenovergestelde van Bulstronk is en zich erg verbonden met Matilda voelt.

Wanneer juf Engel haar mee naar huis neemt, leert Matilda dat Bulstronk de tante van juf Engel is. Bulstronk heeft de villa van haar overleden stiefbroer, de vader van juf Engel, overgenomen, terwijl deze eigenlijk juf Engel toebehoort. Matilda wil juf Engel helpen en laat met haar telekinetische gave, waarvan zij eerder bij toeval ontdekte dat ze die heeft, Bulstronk geloven dat de geest van haar stiefbroer is gekomen om zijn dochter te helpen: eerst confronteert ze haar in haar huis en een dag later op school. Bulstronk blijkt ontzettend bijgelovig en verlaat gillend de stad, waardoor juf Engel het huis weer kan opeisen.

Nadien blijkt de FBI de illegale praktijken van Matilda's vader op het spoor te zijn gekomen. Deze besluit met zijn hele gezin naar Guam te vluchten. Matilda wil echter niet mee en juf Engel verwerft op het allerlaatste moment het adoptierecht over Matilda. Zo kunnen ze nog lang en gelukkig leven.

Rolverdeling[bewerken]

Acteur Personage Engelse namen
Hoofdrollen
Wilson, Mara Mara Wilson Matilda Wurmhout Matilda Wormwood
DeVito, Danny Danny DeVito Verteller / Harry Wurmhout Harry Wormwood
Perlman, Rhea Rhea Perlman Zinnia Wurmhout Zinnia Wormwood
Davidtz, Embeth Embeth Davidtz Juf Marijke Engel Miss Jennifer 'Jenny' Honey
Ferris, Pam Pam Ferris Juf Agatha Bulstronk Agatha Trunchbull
Bijrollen
Reubens, Paul Paul Reubens FBI-agent Bob
Walter, Tracey Tracey Walter FBI-agent Bill
Levinson, Brian Brian Levinson Michel Wurmhout Michael Wormwood
Howard, Jean Speegle Jean Speegle Howard Juffrouw Fens Mrs. Phelps
Magdalin, Sara Sara Magdalin Matilda (4 jaar)
Robb, R.D. R.D. Robb Roy
Goliath, Gregory R. Gregory R. Goliath Luther
Parnes, Fred Fred Parnes Ober
Davael, Kiami Kiami Davael Lavendel Lavender
Hackel, Leor Livneh Leor Livneh Hackel Julius Rottwinkle
Steiger, Jacqueline Jacqueline Steiger Amanda Thripp
Karz, Jimmy Jimmy Karz Bram bokkepoot Bruce Bogtrotter

Verschillen met het boek[bewerken]

 • Een groot verschil tussen het boek en de film is de plaats van handeling. In het boek speelt het verhaal zich af in Engeland, waar Roald Dahl opgroeide. In de film woont Matilda in de Verenigde Staten. Alleen juf Bulstronk heeft nog een typisch Engels karakter.
 • Omdat het boek maar een kort verhaal heeft, is er voor de film veel toegevoegd om een avondvullende film te maken. Zo haalt Matilda in de film juf Engels oude pop uit het huis van Bulstronk;En gaan juf Engel en Matilda ook samen een keer in het huis van Bulstronk en moeten dan aan haar proberen te ontsnappen .

een scène die niet in het boek voorkomt. In de film krijgt Matilda's moeder ook een voornaam, die ze in het boek niet had.

 • De fysieke eigenschappen van haar ouders zijn omgedraaid in de film. Aan het eind van de film toont Matilda’s moeder voor het eerst wat liefde tegenover haar dochter wanneer ze afscheid nemen, terwijl in het boek Matilda’s beide ouders haar laten gaan zonder er een traan om te laten.
 • In de film is de Bulstronk minder gewelddadig dan in het boek, mogelijk om de film geschikter te maken voor kleine kinderen. Zo komt een kind dat door haar wordt weggeslingerd in de film er ongedeerd vanaf, terwijl ze zich in het boek lelijk bezeert.
 • Matilda’s broer is in het boek een gewone jongen, maar in de film een dikke, domme pestkop.
 • In het boek blijkt pas op het eind dat de autozwendel waar Matilda’s vader zich mee bezighoudt hem in de problemen heeft gebracht. In de film wordt dit al vrij vroeg duidelijk daar te zien is hoe twee FBI-agenten hem in de gaten houden en bewijs tegen hem aan het verzamelen zijn; iets wat alleen Matilda op lijkt te merken. Matilda confronteert de twee agenten zelfs met het feit dat ze zonder huiszoekingsbevel hun garage doorzoeken.
 • In het boek verliest Matilda haar telekinetische krachten weer wanneer ze naar een hogere klas wordt overgezet en haar mentale energie dus nodig heeft voor de lastigere lesstof. In de film behoudt ze haar krachten, maar gebruikt ze bijna nooit meer. Ook is Matilda in de film veel behendiger met haar telekinese; zo kan ze meerdere voorwerpen tegelijk bewegen, terwijl ze in het boek maar hooguit 1 klein voorwerp zoals een krijtje of een sigaar kan laten bewegen en zich hier sterk voor moet inspannen.
 • In de film blijkt de Bulstronk bijgelovig te zijn, iets wat in het boek niet voorkomt.
 • In de film wordt juf Engel na het vertrek van de Bulstronk benoemd tot directeur van de school. In het boek gaat die rol naar de onderdirecteur, die in de film niet voorkomt.
 • De naam van de villa van juf Engels overleden vader – het Rode huis – wordt in het boek wel, maar in de film niet niet genoemd.
 • In de film is de bulstronk de stieftante van juf Engel in het boek is het haar echte tante.

Muziek[bewerken]

In de film komen twee muzieknummers voor: Send Me on My Way van Rusted Root en Thurston Harris' Little Bitty Pretty One.

De muziek van de film is gecomponeerd door David Newman.

Dvd[bewerken]

Op 7 juli 2005 is de speciale editie van de film op dvd uitgebracht. De dvd bevat twee uur aan bonusmateriaal, waaronder spelletjes.

Prijzen en nominaties[bewerken]

Gewonnen[bewerken]

Nominaties[bewerken]

Externe link[bewerken]