Matilda (boek)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Matilda
Auteur(s) Roald Dahl
Illustrator Quentin Blake
Land Verenigd Koninkrijk
Taal Engels
Genre Fantasy
Uitgever Jonathan Cape & Puffin Books
Uitgegeven 1988
Medium Print (Hardback & Paperback)
Pagina's 232
ISBN-code 0-224-02572-4
Verfilming Matilda
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Matilda is een kinderboek dat geschreven is door Roald Dahl. Het boek werd in 1988 gepubliceerd en kreeg in 1989 de Prijs van de Nederlandse Kinderjury.

Het verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Matilda is een jong, slim en ongewoon meisje, dat heel erg van lezen houdt. Haar ouders, meneer en mevrouw Wurmhout, houden zich niet met Matilda bezig maar meer met televisiekijken. Matilda's vader is een oplichter die tweedehands auto's verkoopt voor een veel te hoge prijs en ze laat lopen door zaagsel in de motor te doen. Haar moeder is een geblondeerde verwende vrouw die alleen maar televisie kijkt en naar de bingo gaat. Ze zijn helemaal niet trots op hun slimme dochter, maar vinden haar maar vervelend en betweterig. Haar broer Michiel krijgt alle aandacht, en haar vader probeert hem te leren hoe hij later ook mensen kan oplichten. Matilda wil dolgraag lezen, maar haar ouders houden niet van boeken. Matilda wordt lid van de bibliotheek terwijl ze pas vier is.

Matilda besluit hen, en dan met name haar vader, te straffen en hem betaald te zetten voor wat hij haar allemaal aandoet. Dit doet ze door streken met haar vader uit te halen voor iedere keer dat hij gemeen tegen haar is. Zo begint hij haar een keer uit te schelden omdat ze een van zijn winsten voor hem heeft uitgerekend en zegt dat ze het moet hebben opgelezen. Ook scheurt hij een bibliotheekboek kapot en laat Matilda de boete betalen. Matilda doet secondelijm op zijn hoed waardoor meneer Wurmhout die niet afkrijgt en de hoed weg moet laten knippen. Ook verwisselt ze zijn haargel met haar moeders blondeermiddel zodat hij zijn haar bijna kwijtraakt en het moet verven. Dit heeft inderdaad tot gevolg dat hij zich even iets beter gedraagt.

Als Matilda op vijfjarige leeftijd naar de basisschool gaat, ontdekt haar schooljuf, Marij Engel, dat Matilda hoogbegaafd is. Ze sluit een bijzondere vriendschap met juf Engel, die net als de kinderen erg bang is voor het schoolhoofd, Agatha Bulstronk, het vreselijkste schoolhoofd ooit, dat kinderen haat. Juf Bulstronk is vroeger Olympisch kampioene kogelslingeren geweest en demonstreert dit regelmatig met kinderen; tijdens een speelkwartier pakt Bulstronk een meisje dat weigert haar haar te laten knippen beet bij haar vlechten en slingert haar door de lucht. Bulstronks favoriete straf voor kinderen is opsluiting in het Stikhok: een smalle kast met spijkers en glasscherven aan de binnenkant. De kast is ongeveer 30 bij 30 centimeter, dus wie in de kast is opgesloten kan vanwege de scherpe spijkers en scherven slechts stijf rechtop staan zo lang de straf duurt, 2 tot soms wel 24 uur. Bulstronk kan dit allemaal ongestraft doen omdat de verhalen zo absurd zijn dat de ouders hun kinderen simpelweg niet geloven.

Iedere week komt juf Bulstronk een uur lesgeven aan Matilda's klas waar ze met terreur regeert. Als Matilda op een middag bij juf Engel op bezoek gaat, komt Matilda erachter dat juf Bulstronk zelf een tante is van juf Engel en vroeger ook haar heeft geterroriseerd. Het huis en salaris van juf Engel heeft Bulstronk ingepikt.

Juf Engel probeert Matilda in een hogere klas te plaatsen, maar Bulstronk wil daar niks van weten. Matilda moet noodgedwongen in de eerste klas blijven waar ze zich dood verveelt. Hierdoor kan haar mentale energie geen uitweg vinden en ontwikkelt ze een telekinetische gave. Matilda besluit om deze gave te gebruiken om juf Bulstronk te verslaan, wat uiteindelijk ook lukt: ze laat Bulstronk denken dat de geest van de vader van Juf Engel terug is gekomen om zich te wreken indien Bulstronk juf Engel niet haar geld en huis teruggeeft en de school voorgoed verlaat.

Matilda's ouders besluiten uiteindelijk het land te verlaten omdat de grond Matilda's vader wat te heet onder de voeten wordt. Ze hebben nooit veel om Matilda gegeven en laten toe dat zij bij juf Engel gaat inwonen.

Varia[bewerken]

  • Hoe Marij Engels vader is overleden wordt nergens duidelijk, maar de suggestie wordt gewekt dat Bulstronk hem vermoord heeft.
  • Juf Engel en Bulstronk hebben een onderhoud over Matilda waar niemand anders bij is. Hun onderlinge verleden komt hier geen moment ter sprake.

Bewerkingen[bewerken]

  • In 1996 werd het boek verfilmd door Danny DeVito, die zelf ook een rol in de film speelt.
  • Er is ook een luisterboek van dit boek uitgegeven van ongeveer 4 uur (4 cd's). Het voorleeswerk is van Jan Meng.
  • In november 2010 werd een musical gebaseerd op het boek uitgebracht getiteld Matilda, A Musical.