Matilda (boek)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Matilda
Auteur(s) Roald Dahl
Illustrator Quentin Blake
Land Verenigd Koninkrijk
Taal Engels
Genre Fantasy
Uitgever Jonathan Cape & Puffin Books
Uitgegeven 1988
Medium Print (Hardback & Paperback)
Pagina's 206
ISBN-code 0-224-02572-4
Verfilming Matilda
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Matilda is een kinderboek dat geschreven is door Roald Dahl. Het boek werd in 1988 gepubliceerd en kreeg in 1989 de Prijs van de Nederlandse Kinderjury.

Het verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Matilda is een jong, slim meisje van vijf jaar, dat heel erg van lezen houdt. Haar ouders, meneer en mevrouw Wurmhout, houden zich niet met Matilda bezig maar meer met televisiekijken en het belazeren van mensen. Matilda's vader is een oplichter die tweedehands auto's verkoopt voor een veel te hoge prijs. Haar moeder is een geblondeerde verwende vrouw die alleen maar televisie kijkt. Ze zijn niet trots op hun slimme dochter, maar vinden haar maar vervelend en betweterig. Haar broer Michiel krijgt alle aandacht, en haar vader probeert hem te leren hoe hij later ook mensen kan oplichten.

Matilda besluit hen, en dan met name haar vader, te straffen en hem betaald te zetten voor wat hij haar allemaal heeft aangedaan in het verleden. Dit doet ze door streken met haar vader uit te halen, een streek voor iedere keer dat haar vader gemeen tegen haar is. Zo doet ze secondelijm op zijn hoed waardoor hij die niet afkrijgt, en verwisselt ze zijn haargel met haar moeders blondeermiddel. Dit heeft inderdaad tot gevolg dat hij zich iets beter gedraagt.

Als ze naar de basisschool gaat, ontdekt haar schooljuf dat Matilda hoogbegaafd is. Ze sluit een bijzondere vriendschap met juf Engel, die net als de kinderen erg bang is voor het schoolhoofd, Agatha Bulstronk, het vreselijkste schoolhoofd ooit, dat kinderen haat. Juf Bulstronk is Olympisch kampioen kogelslingeren en demonstreert dit regelmatig met kinderen. Bulstronks favoriete straf voor kinderen is opsluiting in het Stikhok: een smalle kast met spijkers en glasscherven aan de binnenkant. De kast is ongeveer 30 bij 30 centimeter, dus wie in de kast is opgesloten kan vanwege de scherpe spijkers en scherven slechts stijf rechtop staan zo lang de straf duurt, 2 tot soms wel 24 uur.

Iedere week komt juf Bulstronk een uur lesgeven aan Matilda's klas waar ze met terreur regeert. Bovendien komt Matilda erachter dat juf Bulstronk de tante is van juf Engel en het huis en salaris van juf Engel heeft ingepikt.

Juf Engel probeert Matilda in een hogere klas te plaatsen, maar Bulstronk wil daar niks van weten. Matilda moet noodgedwongen in de eerste klas blijven waar ze zich dood verveelt. Hierdoor kan haar mentale energie geen uitweg vinden en ontwikkelt ze een telekinetische gave. Matilda besluit om deze gave te gebruiken om juf Bulstronk te verslaan, wat uiteindelijk ook lukt: ze laat Bulstronk denken dat de geest van de vader van Juf Engel (waarvan sterk gesuggereerd wordt dat Bulstronk hem vermoord heeft) terug is gekomen om zich te wreken indien Bulstronk juf Engel niet haar geld en huis teruggeeft en de school voorgoed verlaat.

Matilda's ouders besluiten uiteindelijk het land te verlaten omdat de grond Matilda's vader wat te heet onder de voeten wordt. Ze hebben nooit veel om Matilda gegeven en laten toe dat zij bij juf Engel gaat inwonen.

Bewerkingen[bewerken]

  • In 1996 werd het boek verfilmd door Danny DeVito, die zelf ook een rol in de film speelt.
  • Er is ook een luisterboek van dit boek uitgegeven van ongeveer 4 uur (4 cd's). Het voorleeswerk is van Jan Meng.
  • In november 2010 werd een musical gebaseerd op het boek uitgebracht getiteld Matilda, A Musical.