De reuzenkrokodil

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De reuzenkrokodil
(Boekomslag op en.wikipedia.org)
Oorspronkelijke titel The Enormous Crocodile
Auteur(s) Roald Dahl
Kaftontwerper Quentin Blake
Genre Jeugdliteratuur, prentenboek, Fantasy
Uitgever Jonathan Cape, Nederlandse vertaling van Fontein
Uitgegeven 1978
Medium Boek
ISBN-code 0-224-01579-6
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

De reuzenkrokodil is een kort verhaal van Roald Dahl over een krokodil die kinderen wil opeten. Het was het eerste boek van Dahl met tekeningen van Quentin Blake.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

In het water midden in het oerwoud leven twee krokodillen, een grote en een kleine. De grote krokodil wil kinderen opeten, dus trekt hij het woud uit naar de mensenwereld. Andere dieren proberen hem nog tegen te houden, maar de krokodil trekt zich er niets van aan. De reuzenkrokodil verstopt zich of doet een voorwerp na (zoals een picknickbank), maar krijgt toch geen kinderen te pakken. De andere dieren waarschuwen de kinderen namelijk steeds voor de krokodil.

Slurfie de olifant pakt uiteindelijk de reuzenkrokodil met zijn slurf vast en slingert hem de ruimte in, waar hij te pletter slaat op de zon.

Achtergrond[bewerken]

  • In het verhaal komen twee dieren voor die ook meespelen in De griezels en Rotbeesten: de aap Muggle-Wump (Nederlands: Huppeldepup) en Roly-Poly Bird (Nederlands: de Rolmopsvogel).
  • Bijzonder aan dit verhaal van Dahl is dat het een prentenboek is, terwijl de verhalen van Dahl in het algemeen echte leesverhalen zijn.

Verfilming[bewerken]

In de jaren tachtig werd het boek als animatiefilm verfilmd, in de Nederlandse versie verteld door Paul de Leeuw.