Uitgeverij De Fontein

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Uitgeverij De Fontein
Oprichting 1946
Eigenaar VBK Uitgeversgroep
Land Vlag van Nederland Nederland
Hoofdkantoor Utrecht
Website UitgeverijDeFontein.nl
Portaal  Portaalicoon   Economie

Uitgeverij De Fontein is een Nederlandse uitgeverij. Het bedrijf was lang gevestigd te Baarn. In 2011 werd een pand in de stad Utrecht betrokken. Van 2009 tot 2012 was de uitgeverij gefuseerd met Tirion Uitgevers tot Uitgeverij De Fontein Tirion, daarna zijn beide delen weer opgesplitst.

Uitgaven[bewerken | brontekst bewerken]

De Fontein werd opgericht in 1946. In 1998 werd uitgeverij De Kern onderdeel van het fonds, en die imprintnaam is in gebruik gebleven tot 2013. Daarna worden alle uitgaven onder de naam De Fontein uitgebracht.

Het uitgaveaanbod is gevarieerd en betreft thrillers, romans, graphic novels en jeugdliteratuur.

De uitgaven zijn te verdelen in drie categorieën. Ten eerste zijn dat thrillers en (waargebeurde) misdaadboeken van binnen- en buitenlandse auteurs, zoals Baantjer. Na 1998 ging de uitgeverij zich ook richten op populaire fictie, verhalende non-fictie en dieetboeken. Tot de auteurs behoren onder andere Hendrik Uijlenbroek en zijn broer Willem Uijlenbroek. Auteurs binnen de volwassenenboeken zijn Karen Rose, Jojo Moyes en Diney Costeloe. Ook wordt de detectivereeks De Cock uitgegeven, voortgezet door Peter Römer na het overlijden van A.C. Baantjer in 2010. Binnen de jeugdboeken worden boeken van Mel Wallis de Vries, Margje Woodrow, Cis Meijer, Jozua Douglas en Niki Smit buitgegeven. Ook worden er buitenlandse graphic novels vertaald als Het leven van een Loser, Dagboek van een muts en Evi en eenhoorn. Ook klassieke jeugdliteratuur in vertaling als de boeken van Roald Dahl waaronder Sjakie en de chocoladefabriek worden verzorgd. Andere jeugdliteratuur betreft de boeken van Jeff Kinney, Bette Westera, Marion van de Coolwijk en Jacqueline Wilson.

Imprints[bewerken | brontekst bewerken]

  • De Fontein - thrillers, misdaad en romans
  • De Kern (van 1998 tot 2013) - romans en non-fictie voor vrouwen
  • De Fontein Jeugd