Maurits Peetermans

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Maurits Peetermans
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Volledige naam Mauritius Remigius Rosalia Peetermans
Geboren 15 april 1903
Overleden 24 januari 2002
Beroep(en) (contra-)fagottist, dirigent, componist
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Klassieke muziek

Mauritius Remigius Rosalia (Maurits) Peetermans (Antwerpen, 15 april 1903Berchem, 24 januari 2002) was een Belgisch componist, dirigent en (contra-)fagottist.

Hij was zoon van lithograaf Joannes Franciscus Peetermans en Maria Reinildis DeJaeger.

Hij kreeg zijn opleiding op fagot aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen van Adolf De Gussem, die hem tevens notenleer onderwees. Lodewijk De Vocht gaf hem les in harmonieleer, Arthur Cornette onderwees hem letterkunde. In 1921 ontving hij voor zijn fagotspel de eerste prijs, als ook een regeringsmedaille. Hij werd al tijdens zijn opleiding (solo-)fagottist in de bekendste Belgische symfonieorkesten, zoals van het orkest van de Nationaal Instituut voor de Radio-omroep; hij stond ook wel eens als dirigent voor het orkest. In die twee hoedanigheden maakte hij kennis met de dirigenten André Cluytens, Erich Kleiber, Willem Mengelberg, Herman Scherchen en de dirigent/componisten Maurice Ravel, Igor Stravinsky en George Enescu. Hij combineerde dat met het geven van soloconcerten, lidmaatschap van het Kamermuziekgezelschap van Antwerpen en het leiderschap van het door hem opgerichte Vereniging voor Kamermuziek te Brussel.. Hij werd voort dirigent van harmonieorkesten en fanfares in en om Antwerpen.

Voor zijn instrumenten en die orkesten schreef hij werken en transcripties. Genoemd zijn een Suite voor fagotsolo uit 1972, een transcriptie van Peter Benoits Een sterke burcht en een jeugdopera Cath Howard. Voor de fagottist gaf hij het vierdelige Methode voor fagot (1972) uit, met nadruk voor de oefening van de linkerduim.