Naar inhoud springen

Mauro Giuliani

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Mauro Giuliani
Mauro Giuliani
Algemene informatie
Volledige naam Mauro Giuseppe Sergio Pantaleo Giuliani
Geboren 27 juli 1781
Geboorteplaats BisceglieBewerken op Wikidata
Overleden 8 mei 1829
Overlijdensplaats NapelsBewerken op Wikidata
Land Vlag van Italië Italië
Werk
Genre(s) symfonische muziek
Beroep componist, gitarist, cellist, zanger
Instrument(en) gitaar, cello
Officiële website
(en) AllMusic-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Mauro Giuseppe Sergio Pantaleo Giuliani (Bisceglie, 27 juli 1781 - Napels 8 mei 1829) was een Italiaanse gitarist, cellist, zanger en componist. Hij was een vooraanstaand gitaarvirtuoos aan het begin van de 19e eeuw en wordt beschouwd als een van de belangrijkste figuren in de ontwikkeling van de klassieke gitaarmuziek.

Giuliani werd geboren op 27 juli 1781 in Bisceglie, Italië. Op jonge leeftijd toonde hij al interesse in muziek en begon hij gitaar te spelen. Hij verhuisde rond 1806 naar Wenen en werd al snel een gevierd gitarist in de sociale en muzikale kringen.

Hij componeerde meer dan 150 werken voor gitaar, waaronder solostukken, kamermuziek en concerten. Zijn composities waren technisch uitdagend en melodieus en hielpen de gitaarmuziek te populariseren en te verheffen tot het niveau van andere klassieke instrumenten.

Naast zijn werk als componist, was Giuliani ook een veelgevraagd gitaardocent. Hij had invloed op veel van zijn tijdgenoten en studenten, waaronder enkele van de belangrijkste gitaristen van de 19e eeuw. Zijn composities en speelstijl legden de basis voor de ontwikkeling van de moderne klassieke gitaarmuziek.