Mauro Lenzini

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Mauro Lenzini (Luik, 25 september 1957) is een Belgische politicus voor de PS.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Hij was de zoon van geïmmigreerde Italianen die in de steenkoolmijnen in het Luikse gingen werken. Mauro Lenzini zelf studeerde biologie aan de Universiteit van Luik. Na zijn studies werd hij er assistent-onderzoeker en vanaf 1990 werd hij er eveneens belast met het lesgeven voor de industriële ingenieurs, wat hij later ook deed aan de Haute École Rennequin Sualem in de provincie Luik.

Lenzini begon zich politiek te engageren in de rangen van de lokale PS-afdeling van Oupeye, waar hij in oktober 2000 verkozen werd tot gemeenteraadslid en fractieleider van de PS in de gemeenteraad, in de periode dat de partij er nog in de oppositie zat. Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 werd er een bestuursmeerderheid gevormd waar de PS deel van uitmaakte en werd Lenzini burgemeester. Ook na de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 kon hij burgemeester blijven.

In juli 2009 werd hij lid van het Waals Parlement en van het Parlement van de Franse Gemeenschap ter opvolging van Michel Daerden. In juni 2010 werd hij eveneens verkozen in de Kamer van volksvertegenwoordigers, maar Lenzini besloot Waals Parlementslid te blijven.

Bij de verkiezingen van 2014 werd hij herkozen in het Waals Parlement en in het Parlement van de Franse Gemeenschap, maar inmiddels was in het Waals Parlement een decumul ingesteld waarbij burgemeesters geen Waals Parlementslid mochten zijn. Hierdoor was hij van 2014 tot 2018 titelvoerend burgemeester van Opeye en werden de burgemeestersfuncties overgenomen door eerste schepen Serge Fillot. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 haalde Fillot meer voorkeurstemmen dan Lenzini, waardoor hij het burgemeesterschap moest afstaan. In het Waals Parlement werd hij de ondervoorzitter van de commissie Milieu, Landsuitrusting en Transport. Bij de regionale verkiezingen van 2019 werd hij opnieuw herkozen als Waals volksvertegenwoordiger. Enkele maanden later, in november 2019, nam Lenzini ontslag uit de gemeenteraad van Oupeye.[1]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Voorganger:
Guy Goessens
Burgemeester van Oupeye
2007-2018
Opvolger:
Serge Fillot