Maus (strip)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Maus
Land van oorsprong Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Genre volwassenenstrip, historische strip, grafische roman, politieke strip, dierenstrip
Creatieteam
Tekenaar(s) Art Spiegelman
Publicatie
Publicatie RAW
Publicatiemedia stripboeken
Huidige status stopgezet
Eerste publicatie 1972 (slechts drie pagina's), 1977 (hervat als langer verhaal)
Laatste publicatie 1991
Portaal  Portaalicoon   Strip

Maus is een graphic novel van de Amerikaanse auteur Art Spiegelman. Maus gaat over de strijd van Spiegelmans vader, Vladek, om als Poolse Jood te overleven tijdens de Holocaust. In het boek gaat Art meermaals langs bij zijn vader, om diens verhaal op te nemen en er een stripverhaal van te maken. De lezer leest op die manier stapsgewijs en min of meer chronologisch de ervaringen van Vladek voor, tijdens en na de Holocaust. Een thema in het boek is de moeilijke relatie tussen Art en zijn vader en de gevolgen van de oorlog op de verschillende familiegeneraties.

In Maus worden de Joden voorgesteld als muizen, de Duitsers als katten, de Amerikanen als honden, de Polen als varkens, de Fransen als kikkers, Zweden als herten, Britten als vissen en zigeuners als motten. Een kind van een Jood en een Duitser wordt getoond als een muis met kattenstrepen.

Oorspronkelijk werd Maus uitgegeven als een strip van drie pagina's in 1972. In 1977 besloot Spiegelman het werk uit te breiden, en hij publiceerde regelmatig stukken in het tijdschrift RAW. Uiteindelijk verscheen de strip in twee delen: My Father Bleeds History ('Mijn vader bloedt geschiedenis') en And Here My Troubles Began ('En hier begon mijn ellende'). Deze verschenen gebundeld weer als The Complete Maus. In 1992 kreeg Maus een speciale Pulitzerprijs. De Nederlandse uitgave van Maus is geletterd door Peter Pontiac. Er verscheen in 2002 een integrale uitgave van beide delen in een cassette.