Medezeggenschapsraad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een medezeggenschapsraad of medezeggingschapcommissie is een, al dan niet bij wet ingesteld, zelfstandig orgaan voor inspraak bij een instelling of organisatie. Het is een adviserend orgaan met soms ook wettelijke bevoegdheden.

Medezeggenschapsraden zijn te vergelijken met ondernemingsraden (OR's) en kunnen worden ingesteld, daar waar een OR wettelijk niet verplicht is.

Scholen in Nederland[bewerken]

In Nederland zijn de medezeggenschapsraden van scholen bekend waarin de ouders van de leerlingen en de leerkrachten mee praten over de inhoud en de uitvoering van het onderwijs op de school. Sinds enkele jaren nemen in het voortgezet onderwijs en hoger onderwijs ook scholieren hier deel aan, maar vaak ook echter niet. Deze scholieren worden of rechtstreeks gekozen of benoemd door de leerlingenraad. De wettelijke basis voor deze medezeggenschapsraden ligt in de Wet medezeggenschap op scholen. Voor organisaties met meerdere scholen is het verplicht om een Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad (GMR) in te stellen, waarin mensen van elke geleding zijn.

In Caribisch Nederland is de Wet medezeggenschap op scholen voorlopig nog niet van toepassing verklaard, omdat de Nederlandse overheid vindt dat personeel, leerlingen en ouders in Caribisch Nederland nog niet in staat zijn om de medezeggenschap vorm te geven. Wel voorziet de Wet primair onderwijs BES en de Wet voortgezet onderwijs BES in een vereenvoudigde medezeggenschapsstructuur zonder instemmingsbevoegdheden. De betreffende wetsartikelen zijn echter nog niet in werking getreden.

Scholen in Vlaanderen[bewerken]

In Vlaanderen wordt een vergelijkbaar orgaan schoolraad genoemd.