Mehringdamm

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Voor het gelijknamige metrostation, zie Mehringdamm (metrostation).
De Mehringdamm met het Finanzamt Friedrichshain-Kreuzberg

De Mehringdamm is een Berlijnse straat van ongeveer 1,5 km lang in de stadsdelen Kreuzberg en Tempelhof. De straat is genoemd naar de publicist en politicus Franz Mehring.

De Mehringdamm loopt van noord naar zuid. De straat ligt bijna volledig in Kreuzberg 61. Het zuidelijke deel ligt op de grens van de districten Friedrichshain-Kreuzberg en Tempelhof-Schöneberg. De Mehringdamm gaat nabij de voormalige Luchthaven Tempelhof op de Platz der Luftbrücke over in de Tempelhofer Damm. De noordelijke ingang van het metrostation Platz der Luftbrücke ligt aan het zuidelijke deel van de Mehringdamm. Meer noordelijk komt de Bergmannstraße uit op de Mehringdamm. Ook de Gneisenaustraße komt oostwaarts uit op de Mehringdamm en loopt ten westen van de Mehringdamm verder als Yorckstraße. Iets ten noorden van dit kruispunt ligt het metrostation Mehringdamm. In het noorden steekt de Mehringdamm langs de Mehringbrücke het Landwehrkanaal over en komt niet ver van de districtsgrens van Friedrichshain-Kreuzberg met Mitte uit in de Wilhelmstraße. Het noordelijke einde van de Mehringdamm ligt in de onmiddellijke nabijheid van het metrostation Hallesches Tor.

Deze uitvalsweg werd aangelegd in de 19e eeuw en kreeg in 1837 de naam Tempelhofer Straße. In 1864 kreeg de weg de naam Belle-Alliance-Straße. Na de Tweede Wereldoorlog werd de weg hernoemd tot Franz-Mehring-Straße en in 1947 kreeg de Mehringdamm zijn huidige naam.

Bijzonderheden op de Mehringdamm[bewerken]

  • De tussen de Mehringdamm en de Zossener Straße gelegen vijf kerkhoven zijn een bezienswaardigheid;
  • De Curry 36 bij het metrostation Mehringdamm is één van de bekendste imbissen van Berlijn;
  • Op de bovenste verdieping van het atelier Becker & Kries, Mehringdamm 32–34, bevindt zich het theater van de Berliner Kabarett Anstalt, het zogenaamde "BKA-Theater";
  • Het in 1977 geopende SchwuZ, de eerste alternatieve homoclub van Berlijn, bevindt zich sinds 1995 op de Mehringdamm 61. In hetzelfde gebouw, het zogenaamde Homo-Hof, zijn ook het Schwules Museum, de Allgemeine Homosexuelle Arbeitsgemeinschaft en een naar Melitta Sundström genoemd café te vinden.