Naar inhoud springen

Philipp Melanchthon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Melanchthon)
Philipp Melanchthon
Philipp Melanchthon (1543) geschilderd door Lucas Cranach de Oude
Philipp Melanchthon (1543) geschilderd door Lucas Cranach de Oude
Persoonsgegevens
Naam Phillip Schwarzerdt
Geboren Bretten, 16 februari 1497
Overleden Wittenberg, 19 april 1560
Land Heilige Roomse Rijk
Functie filosoof en theoloog, classicus
Oriënterende gegevens
Tijdperk Renaissancehumanisme
Stroming humanisme
Belangrijkste ideeën humanistisch schoolsysteem, de Confessio Augustana
Beïnvloed door Maarten Luther
Beïnvloedde Abel Eppens
Levensbeschouwing Lutheranisme
Belangrijkste werken
1530−1540 Confessio Augustana
Portaal  Portaalicoon   Filosofie

Philipp Melanchthon (Bretten (de Palts), 16 februari 1497Wittenberg (Saksen), 19 april 1560) was een Duits filosoof en theoloog. Hij was de rechterhand van Maarten Luther en daarmee een belangrijk geestelijke.

Leven en werk

[bewerken | brontekst bewerken]

Melanchthon werd geboren als "Phillip Schwarzerdt", kind van Georg en Barbara Schwarzerdt. In zijn tijd was het onder geleerden gebruikelijk om een naam te latiniseren of te vergrieksen. "Schwarze Erde" (zwarte aarde) werd in het Grieks: "Melan chthon" (Μελάνχθων).[1]

Melanchthon was classicus en theoloog en speelde een rol in de Reformatie, naast mensen als Luther en Calvijn. Hij was een onderwijsman in hart en nieren en een van de grondleggers van het moderne onderwijs in Europa. Hij stichtte scholen, ontwierp leerplannen en opleidingen en vernieuwde het onderwijs in Duitsland op tal van punten. Hij bouwde in de lutherse wereld een sterk humanistisch gericht schoolsysteem uit. Omwille van dit feit werd hij ook wel "de Opvoeder van Duitsland" (Praeceptor Germaniae) genoemd. De Groninger kroniekschrijver Abel Eppens was een leerling van Melanchthon.

In 1530 stelde hij de 28 punten van de Confessio Augustana op, die de geloofsbelijdenis werd van al de lutheranen in Duitsland. Deze werd door de lutherse vorsten opgedrongen aan hun onderdanen, zodat er na de godsdienstvrede van Augsburg in 1555 kan gesproken worden van één Duitse lutherse gemeenschap.

Aan Melanchthon zijn twee musea gewijd, namelijk het Melanchthonhuis, zijn woonhuis in Wittenberg en het Melanchthonhuis in zijn geboorteplaats Bretten.

Door zijn grote invloed op het schoolsysteem en zijn ideeën over opvoeding zijn er verschillende scholen naar hem vernoemd.

Zie de categorie Philipp Melanchthon van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.