Lucas Cranach de Oude

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Lucas Cranach de Oude
Zelfportret van Lucas Cranach de Oude (1550), mogelijk ook van de hand van zijn zoon - Galleria degli Uffizi, Florence
Zelfportret van Lucas Cranach de Oude (1550), mogelijk ook van de hand van zijn zoon - Galleria degli Uffizi, Florence
Persoonsgegevens
Geboren Kronach, 4 okt 1472
Overleden Weimar, 16 okt 1553
Nationaliteit Vlag van Duitsland Duitsland
Beroep(en) kunstschilder
Oriënterende gegevens
Stijl(en) Duitse renaissance
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Lucas Cranach de Oude (Lucas Cranach der Ältere) (Kronach, 1472Weimar, 16 oktober 1553) was een Duitse schilder, graveur en etser uit de tijd van de Renaissance. Hij was de vader van de schilders Hans Cranach en Lucas Cranach de Jongere.

Levensloop[bewerken]

Lucas Cranach werd in Kronach geboren als zoon van de schilder Hans Maler. Hij noemde zich pas later naar zijn geboorteplaats, die destijds Cranach luidde. Zijn kinderen droegen ook deze naam. Hij werd als schilder opgeleid door zijn vader.

In 1501 verhuisde hij naar Wenen en verbleef daar drie jaar. In 1505 ging hij naar Wittenberg om hofschilder te worden van Friedrich de Wijze. Tegen het einde van zijn verblijf in Wenen begon hij zijn werk te signeren als "Lucas Cranach" (Lucas uit Cranach).

Per 6 januari 1508 verkreeg Cranach van zijn opdrachtgever het recht een familiewapen te voeren met een gevleugelde slang. Vermoedelijk in 1512 trouwde hij met Barbara Brengebier († 25 december 1540), die een dochter was van Jobst Brengebier, de burgemeester van Gotha.

Zij hadden samen de volgende kinderen:

  • Hans Cranach (ca. 1512 - 1537)
  • Barbara (getrouwd met Christian Brück)
  • Ursela (1ste huwelijk op 3 mei 1537, 2de huwelijk in 1544 met Georg Dasch)
  • Anna († 30 juni 1577, getrouwd met Caspar Pfreund)
  • Lucas Cranach de Jongere (1515-1586)

Hij zat verschillende keren in de gemeenteraad van Wittenberg en werd er burgemeester rond 1543/1545. Per 6 december 1520 mocht hij zich apotheker noemen en was in die tijd de enige apotheker in de stad. Hij dreef handel in waardevolle goederen zoals kruiden, suiker, zoetwaren, wijn en gekleurde bijenwas. Daarnaast had hij een drukkerij en een papierhandel.

In Wittenberg sloot hij vriendschap met Philipp Melanchthon en Maarten Luther. Voor Luther was hij samen met zijn echtgenote op 13 juni 1525 getuige bij diens huwelijk met Katharina von Bora. In 1550 volgde hij zijn opdrachtgever Hertog Johan Frederik de Grootmoedige die in Augsburg in gevangenschap zat. Op 16 oktober 1553 stierf Lucas Cranach op eenentachtigjarige leeftijd in Weimar. Hij werd in die stad begraven op het Jacobskerkhof.

Werken[bewerken]

Cranach heeft veel portretten geschilderd, maar ook religieuze en mythologische werken. Zeer bekend is het portret van zijn vriend Maarten Luther uit 1529.

De drie gratiën is in december 2009 aangekocht door het Louvre in Parijs.[1]

Roofkunst[bewerken]

Een tweeluik, Adam en Eva van Cranach uit circa 1530, was onderdeel van roofkunst in de Tweede Wereldoorlog. Jacques Goudstikker, een belangrijk Joods-Nederlandse kunsthandelaar, had dit werk in 1931 voor fl.58.500 gekocht op een veiling in Berlijn. In juli 1940 werden personeelsleden van Goudstikker gedwongen het bedrijf te verkopen aan Hermann Göring, rechterhand van Adolf Hitler. Na de vondst van de werken, na de oorlog, in één van de kunstdepots van de nazi's werden deze aan de Nederlandse staat overgedragen om teruggegeven te worden aan de oorspronkelijke eigenaren. De weduwe Goudstikker echter eiste de kunstcollectie niet op en trof in 1952 een schikking, zodat de Goudstikker-collectie in het bezit bleef van de Staat.

In de jaren zestig werden Adam en Eva opgeëist door nazaten van de Russische familie Stroganov, die beweerde dat het tweeluik door de Sovjetregering was geconfisqueerd en verkocht. Om Nederland een dure en slepende rechtszaak te besparen werden het tweeluik, en nog een schilderij, in 1966 voor fl.60.000 verkocht. Het Norton Simon Museum in Californië kocht in 1971 het tweeluik van de Stroganovs voor US$.800.000.

In 2007 spande Marei von Saher, schoondochter en enig erfgename van Jacques Goudstikker, een rechtszaak aan tegen het Norton Simon Museum om het tweeluik terug te krijgen. Deze claim is in augustus 2016 door een Amerikaanse federale rechter afgewezen [2].

Overzicht van schilderijen door Lucas Cranach de Oude[bewerken]

Literatuur[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bronnen en Referenties[bewerken]

  1. drie gratiën naar het Louvre
  2. Kunstredactie, Rechter VS wijst claim Goudstikker-erfgename af, NRC Next, d.d. 19 augustus 2016.