Metro van Dnipro

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Metro van Dnjepropetrovsk)
Ga naar: navigatie, zoeken
Metro van Dnipro

De metro van Dnipro (Oekraïens: Дніпровський метрополітен, Dniprovsky metropoliten) werd geopend op 29 december 1995 en bestaat uit één lijn, die het spoorwegstation (Vokzalna) verbindt met het westen van de stad. De volledig ondergrondse metrolijn heeft een lengte van 7,1 kilometer, telt zes stations en vervoert jaarlijks ongeveer 8 miljoen reizigers. Dnipro, de op twee na grootste stad in Oekraïne, kreeg als derde stad van het land een metro, na Kiev en Charkov.

Rollend materieel[bewerken]

De dienst op de lijn werd aanvankelijk wordt uitgevoerd met vijfrijtuigtreinen, maar na een daling van het aantal passagiers werd het aantal rijtuigen per trein teruggebracht tot drie. De treinen worden via een derde rail gevoed met 825 V gelijkstroom. De spoorwijdte bedraagt 1524 mm, zoals gebruikelijk is in de voormalige Sovjet-Unie.

Praktische informatie[bewerken]

De treinen rijden van half zes 's ochtends tot elf uur 's avonds met een frequentie van 7 tot 17 minuten. Ritten worden betaald met speciale muntjes (жетони, zjetony), die 2 grivna (ongeveer € 0,20) kosten.

Toekomst[bewerken]

Een oostelijke verlenging van de lijn naar het stadscentrum is in aanbouw. Het eerste station van deze uitbreiding, Tsentralna ("Centrum"), opent mogelijk in 2017; het tussenstation Teatralna wordt mogelijk in 2019 in gebruik genomen. Uiteindelijk zal de lijn met nog een station naar het oosten verlengd worden, waarna de lengte 11,8 kilometer zal bedragen. Een tweede lijn naar de noordelijke oever van de Dnjepr is gepland. Deze lijn zal de bestaande lijn kruisen in station Tsentralna. Op zeer lange termijn is een netwerk van drie lijnen met een totale lengte van 80 kilometer gedacht. Dit netwerk heeft de standaard Sovjet-structuur, waarbij de lijnen elkaar in het centrum kruisen in de vorm van een driehoek.

Externe link[bewerken]