Michel Weyler

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Michel Weyler
Persoonsgegevens
Volledige naam Michel Weiler
Geboren Echternach, 14 april 1851
Overleden Ettelbruck, 23 augustus 1926
Geboorteland Luxemburg
Beroep(en) kunstschilder
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
Fillette en robe bleue (1899)

Michel Weyler (Echternach, 14 april 1851Ettelbruck, 23 augustus 1926) was een Luxemburgs kunstschilder.[1][2]

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Michel Weyler was een zoon van Nicolas Weyler en Maria Anna Berscheid.[3] Hij kreeg zijn artistieke opleiding bij Alexandre Vion in Parijs (1878-1884).[4] Michel Weyler, zijn broers Nicolas en Victor en zus Marguerite waren firmanten in het familiebedrijf "Gebrüder Weyler" in Echternach, dat meubels en houten beelden maakte en verkocht. In 1895 werd een nieuwe werkplaats ingericht, met zes mechanische apparaten die door stoom werden aangedreven. Het bedrijf werd in 1921 opgeheven.

Weyler schilderde landschappen, portretten en stillevens. In 1881 toonde hij op de Salon des Champs Elysées het stilleven Une Table de Cuisine, dat goed werd ontvangen. Weyler was ook als kopiist actief. In 1887 kreeg hij opdracht van de Luxemburgse regering een kopie te maken van een fresco van de dood van Jan de Blinde.[5] In 1894 nam hij met een aantal werken deel aan de Parijse salon[6] en toonde hij op de eerste salon van de Cercle Artistique de Luxembourg twee olieverfschilderijen. Door ziekte schilderde hij na 1894 niet meer.

Michel Weyler overleed na een lang ziekbed, op 75-jarige leeftijd.[7] Werk van Weyler is opgenomen in de collecties van Villa Vauban en het Musée national d'archéologie, d'histoire et d'art (MNAHA). Tijdens een tentoonstelling gewijd aan de 19e-eeuwse Luxemburgse schilderkunst (1963) werden zes van zijn werken getoond, naast dat van onder anderen Jean-Baptiste Fresez, Therese Glaesener-Hartmann, Jean-Pierre Huberty en Michel Sinner.[8]

Enkele werken[bewerken | brontekst bewerken]