Midgaard

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Midgard (middenrijk) is in de Noordse mythologie de naam van het mensenrijk. Deze wereld wordt ergens midden in Yggdrasil gelokaliseerd en is omgeven door een wereld van water of een oeroceaan, die niet te overschrijden is. In deze oeroceaan woont de wereldslang, die zo gigantisch groot is dat zij de hele wereld omcirkelt en in haar eigen staart bijt.

In de Noordse mythologie werd Miðgarðr van toepassing op een gebied, omwald door een wal die gebouwd werd van de wenkbrauwen van het oerwezen Ymir en die de wereld moest beschermen tegen het geweld van de Jötun die in Jötenheim leven.

Lokalisering[bewerken | brontekst bewerken]

Midgard is een tussenwereld, gelegen onder de hemelse Asgaard en boven de helse wereld van Niflheim. Deze drie vormen samen de triade van bovenwereld, middenwereld en onderwereld.

Asgard bevindt zich recht boven de positie die Midgard in Yggdrasil heeft, en is de godenwereld, meer bepaald die van de Asen. Andere godheden, de Wanen, woonden in Wanaheim.

Oorsprong van Midgard[bewerken | brontekst bewerken]

Midgard is geschapen uit het lichaam van de Vorstreus Ymir (wat in het Oudnoords "tweeling" of "hermafrodiet" betekent); hij was volgens de Noordse mythologie als eerste levende wezen ontstaan uit de waterdruppels die voortkwamen uit het smeltende ijs dat de Ginnungagap (gapende leegte) vulde. Van zijn lichaam maakten Odin en zijn broers Midgard. Van het vlees van de reus maakten zij het land en van zijn levenssap de zeeën. Midgard werd met Asgard verbonden door de Bifrostbrug, die door Heimdall werd bewaakt.

Einde van Midgard[bewerken | brontekst bewerken]

Volgens de legende zal Midgard vernietigd worden in de Ragnarok, in de strijd die zich aan het einde der tijden zal voltrekken. Dan zal de Wereldslang uit de oeroceaan oprijzen en land en zee met zijn gif doordringen, zodat de zee zal koken en het land overspoelen. Na de eindslag die zich op de Vigridvlakte zal voltrekken, zal Midgard met al zijn levensvormen worden vernietigd terwijl de aarde in de zee zinkt.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]