Midland Football League

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Midland Football League was een Engelse voetbalcompetitie die 2 keer is voorgekomen in de voetbalgeschiedenis.

De eerste bestond van 1889 tot 1982 toen gefuseerd werd met de Yorkshire Football League om zo de Northern Counties East League te vormen.

De 2de was de Staffordshire Senior League die in 1989 de naam veranderde in Midland Football League en in 2005 fusioneerde met de Staffordshire County League om zo de Staffordshire County Senior League te vormen..

Midland League 1889-1960[bewerken]

De eerste Midland League werd één jaar na de Football League opgericht en was de 2de competitie voor professionele clubs. 11 clubs speelden er in het eerste seizoen, 4 van hen (waaronder eerste kampioen Lincoln City) zouden later in de Football League gaan spelen. De 11 clubs kwamen uit niet minder dan 6 verschillende graafschappen (counties).

In de begindagen werd de kampioen vaak verkozen tot de Football League en werden clubs die niet herverkozen werden vaak in de Midland League geplaatst. Lincoln City en Doncaster Rovers wisselden wel eens tussen beide leagues.

In 1894/95 was Derby County de eerste Football League club die zijn reserveteam in de Midland League plaatste. Binnen de 10 jaar bestond de helft van de clubs uit reserveteams.

Zoals bijna alle leagues werd ook de Midland League stilgelegd voor de Eerste Wereldoorlog. Toen de competitie hervatte voor het seizoen 1919/20 nam de league een andere look aan. Drie clubs (Chesterfield FC, Halifax Town en Lincoln City) sloot zich aan bij de Football League toen daar een 3de klasse werd opgericht en de reserveteams verlieten bijna allemaal de league. Er volgden nog clubs die naar de Football League gingen (York City in 1929 en Mansfield Town in 1932.

Door de Tweede Wereldoorlog werd de competitie opnieuw stilgelegd en hervatte in 1945. Voor het seizoen 1946/47 schreven zich 24 clubs in. Peterborough United won 5 titels op rij van 1956 tot 1960. In 1958 verlieten de laatste reserveteams de league waardoor er nog maar 9 clubs overbleven. De Midland league werd gered nadat de North Eastern League opgeheven werd, ook al omdat reserveteams vertrokken. De Midland league ving de overgebleven clubs op.

Maar de league kwam toch tot haar einde toen de Northern Counties League werd opgericht in 1960 en alle clubs van de voormalige North Eastern League naar deze competitie overstapten. Peterborough United werd tot de Football League toegelaten (de laatste Midland League club die dit klaarspeelde) en de Midland League werd opgeheven door een gebrek aan teams.

Midland Counties League 1961-1982[bewerken]

Na één jaar zonder Midland League werd de competitie heropgericht als Midland Counties League alhoewel de naam Midland League ook nog vaak gebruik werd.

Enkele oude clubs sloten zich opnieuw aan. In 1968 verloor de league 4 van zijn sterkste clubs aan de Northern Premier League maar nu was de competitie wel sterk en stabiel en er waren meer aanvragen van clubs dan dat er plaatsen waren. Om dit op te lossen kwam er in 1975-76 een Second Division, deze werd later Division One en de hoogste klasse was dan de Premier Division. Er moest aan bepaalde criteria voldaan worden om in de Premier Division te spelen en niet alle clubs voldeden daaraan.

In 1982 fuseerde de league met de Yorkshire League en werd zo de Northern Counties East League dat een leverancier werd voor de Northern Premier League.

Midland League 1994-2005[bewerken]

De Staffordshire Senior League werd in 1984 opgericht en rekruteerde clubs uit Staffordshire en de onmiddellijke omgeving. Toen de league aan aanzien wilde winnen en meer clubs wilde aantrekken werd beslist de naam te veranderen in Midland league vanaf het seizoen 1994/95. Er is geen direct verband met de oude Midland League en het niveau van voetbal was ook lager. De league was een leverancier voor de North West Counties League.

In de eerste 3 seizoenen waren er 3 divisies en vanaf 1997 slechts 1. In 2005 fuseerde de league met de Staffordshire County League en werd zo Staffordshire County Senior League. De naam Midland league was nu voorgoed geschiedenis.

Kampioenen[bewerken]